Koniec z marnowaniem żywności w Hiszpanii?
Hiszpański rząd zatwierdził projekt ustawy zakazujący placówkom gastronomicznym i sklepom wielkopowierzchniowym wyrzucanie niesprzedanej żywności. Czy to początek zmiany?
Marnotrawstwo żywności to problem, z którym zmaga się obecnie znaczna liczba krajów na całym świecie. Szacuje się, że w Hiszpanii, która liczy liczącej 48 mln mieszkańców, każdy obywatel marnuje rocznie niemal 66 kg żywności.
Według informacji przekazanych przez ministra ds. rolnictwa, rybołówstwa i żywności Luisa Planas, nowe przepisy przewidują kary od 60 tys. euro do nawet 500 tys. euro za wyrzucanie do śmieci niesprzedanej żywności.
Szef resortu wyraził również przekonanie, że parlament Hiszpanii, w którym ugrupowania popierające rząd mają większość, zatwierdzi w najbliższych tygodniach projekt ustawy ograniczający marnowanie żywności.
Planas wyjaśnił, że na podstawie nowych przepisów placówki gastronomiczne oraz sklepy wielkopowierzchniowe zobowiązane będą przekazywać niesprzedaną żywność, która jest bliska utraty przydatności do spożycia, instytucjom społecznym, np. bankom żywności.