Ghost kitchen - nowy format gastronomiczny

Ghost kitchen - nowy format gastronomiczny

Restauracja bez sali, do której nie można wejść, miejsce jedynie z kuchnią. Jak się okazuje, ghost kitchen to coraz bardziej popularny trend. Na rynku restauracji pojawił się nowy format lokali, które oferują jedynie dania z dowozem. Po dark store?ach, które opanowują duże miasta, najwyższy czas na tzw. dark kitchen.

Cloud kitchen, dark kitchen, multikuchnia, shadow kitchen lub ghost kitchen, to tylko zamienne nazwy miejsc, które w rzeczywistości nie istnieją. Wirtualna restauracja może kryć się pod wieloma nazwami. Jeszcze kilka lat temu nikt o tym nie słyszał.

Skąd pomysł na dark kitchen?

Głównym czynnikiem do powstania "kuchni widomo" był wybuch pandemii i zamknięcie lokali gastronomicznych. Chcąc przetrwać na rynku - potrzeba było nowych rozwiązań. Dlatego dwa lata funkcjonowania w innej rzeczywistości skutecznie przyczyniły się do ożywienia branży gastronomicznej, poprzez wprowadzanie nowych konceptów, skrojonych pod ówczesną sytuację. Były więc delikatesy, sklepy internetowe, cateringi i inne pomysły. Jednak nie ma co ukrywać, najwięcej na tamtejszej sytuacji zyskał rynek delivery. Wszystko ze względu na fakt, że z tysięcy osób zamawiających jedzenie na dowóz, podczas okresu zamkniętych restauracji, znaczna część klientów pozostała przy tej formie korzystania z gastronomii już na stałe. Tym samym prężnie rozwijany rynek delivery przyczynił się do powstania zupełnie nowego formatu gastronomicznego - przed Wami ghost kitchen!

Co ciekawe, nurt ghost kitchen działa na świecie już od przynajmniej kilku lat i polega na tworzeniu specjalnych kuchni, które w jednym miejscu skupiają kilka konceptów z różnych kulinarnych kierunków, aby umożliwić zamawianie klientom kilku potraw w jednej dostawie. Podstawowym celem przy otwieraniu dark kitchens jest jednak to, co w kryzysowych czasach jest najważniejsze - oszczędności.

Zalety wirtualnych restauracji

Shadow kitchen to pomocne rozwiązanie dla restauratorów, ponieważ dają one możliwość zaplecza restauracyjnego bez sali i obsługi "na żywo". Prowadzenie tego typu biznesu niesie ze sobą całe mnóstwo zalet - kluczową kwestią są wydatki. Właściciele mogą oszczędzić, ponieważ zwolnieni są z opłat za lokal gastronomiczny, który zazwyczaj bywa miejscem o dużym metrażu. Najlepsze jest to, że do prawidłowego działania ghost kitchen wystarczy jedynie kompleks gospodarczy, w którym przygotowuje i wydaje się posiłki.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<