Eliminacje do Olimpiady w pizzy neapolitańskiej

Eliminacje do Olimpiady w pizzy neapolitańskiej

Dzisiaj w Poznaniu odbędą się eliminacje do Olimpiady w pizzy neapolitańskiej! Po raz pierwszy amatorzy mogą sprawdzić swoje umiejętności w przygotowaniu pizzy neapolitańskiej. Okazuje się, że coraz więcej osób na całym świecie robi pizzę neapolitańską w domu wykorzystując do tego celu specjalny mały domowy piec, który jest w stanie uzyskać temperaturę ponad 400 stopni Celsjusza.

- Amatorzy będą wypiekać swoje pizze na certyfikowanym piecu domowym OONI CARU, który może być opalany drewnem lub gazem. Natomiast profesjonaliści wypieką swoje pizze w profesjonalnym piecu opalanym gazem. Uczestnicy stawiają się do konkursu z przygotowanym przez siebie ciastem. Organizator zapewnia składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte) oraz koszulki, czapki i zapaski. Pizze Margherity zarówno amatorów jak i profesjonalistów będzie oceniać komisja, która bierze pod uwagę przygotownie ciasta, sposób przygotowania pizzy, wypiek, wygląd oraz wrażenie smakowe i wizualne  - mówi Ewelina Przygocka, dyrektor szkoły AVPN w Polsce

W skład komisji wchodzą: Antonio Pace - Prezydent AVPN, Ewelina Przygocka, Marcin Garbowski - brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic. Premiowane są trzy pierwsze miejsca w obu kategoriach.

Będziemy informować o szczegółach spotkania.