
Czas na rybę! - wyniki
W dniach 3-5 października 2025 roku w przestrzeni Zamku Książęcego w Niemodlinie odbyła się ósma edycja konkursu Czas na rybę!. W pierwszej kolejności do rywalizacji przystąpili młodzi adepci kulinariów, a drugiego dnia pałeczkę przejęli szefowie kuchni. Odbyło się także forum Smaczna przemiana karpia oraz Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego.
CZAS NA RYBĘ! JUNIOR
W piątek, 3 października br. o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczyło sześć dwuosobowych drużyn złożonych z uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem karpia opolskiego. Na wyserwowanie ośmiu porcji mieli 60 minut.
I MIEJSCE
Pierwsze miejsce zajęli Oliwia Wegner i Nikodem Budnik z potrawą: rolada z karpia/sos berneński/dynia/imbir/limonka/ciasto cygaretkowe/warzywa sous-vide/oliwa miętowa. Drużyna przyjechała ze szkoły - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.
II MIEJSCE
Na drugim miejscu uplasowały się: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk, czyli laureatki ubiegłorocznej edycji konkursu. Tym razem przygotowały polędwicę z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym. Przyjechały z Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim.
III MIEJSCE
Trzeci stopień podium zajęły Amelia Słanek i Anna Wysocka z potrawą: filet z karpia konfitowany w maśle palonym/emulsja z koperku/purée z pieczonego pasternaku/sos rieslingowy. Przyjechały z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
Co przygotowały pozostałe duety?
Julia Kudlińska i Miłosz Nowak
Karp w ziołowej glazurze z emulsją chrzanową na purée z buraka
Zespół Szkół w Sierakowie
Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska
Karp w nori na zielonym purée w sosie cytrynowo-imbirowym z karmelizowanymi warzywami
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
Tomasz Bigda i Hlib Fedorov
Rolada z karpia z cytrusami, sos limonkowo-szafranowy, śliwka suska sechlońska
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Potrawy były oceniane zarówno pod kątem degustacyjnym, jak i technicznym. Smak i estetykę potrawy oceniali jurorzy:
- Krzysztof Malinowski - przewodniczący
- Marek Namysłowski
- Kurt Scheller
- Marcin Soból
- Jarek Walczyk
- Krzysztof Wierzba
Zastosowane procesy technologiczne oraz pracę młodych kucharzy oceniali natomiast jurorzy techniczni:
- Krzysztof Klimaszewski
- Jarek Uściński
CZAS NA RYBĘ! DLA PROFESJONALISTÓW
Następnego dnia, 4 października br. za noże chwycili szefowie kuchni. O najlepsze danie z karpiem w roli głównej walczyło sześć dwuosobowych drużyn.
I MIEJSCE
Zwyciężyły Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania, które w branży są znane jako Księżniczki Gastronomii. Reprezentowały restaurację Kuźnia Smaków w Złotym Stoku. Przygotowały potrawę: karp duszony w sosie maślanym/karp pieczony z morelą i pistacjami/smażony krokiet z karpia.
II MIEJSCE
Drugi stopień podium zajęli Paweł Ferenc i Sylwia Defińska z Restauracji Domolo w Dąbrowie Górniczej. Przygotowali potrawę: karp/pieczony por/gołąbek z żyta/mus grzybowo-karpiowy/redukcja z buraka.
III MIEJSCE
Na trzecim miejscu uplasowali się Bartosz Rosa i Jacek Woźny z Restauracji The Time w Poznaniu. Przyrządzili potrawę: karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną.
W jaki jeszcze sposób profesjonaliści przygotowali karpiowe dania?
Kamil Tomczak i Jakub Warszewski
Karp miso, kiszona kapusta, galaretka waniliowo-migdałowa, tarta z groszkiem i wasabi, migdałowa espuma, bulion z vadouvan
Restauracja Belle Epoque w Kaliszu
Krzysztof Wlazło i Kamil Marques
Karp a la escabeche/migdał/ziemniak/kalarepa/cebula/soliród/mandarynka/bisque z karpia
Restauracja Winogrono w Grodzisku Mazowieckim
Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski
Karp opolski z rakami/topinambur/kurki/kapary dzikiego czosnku
Restauracja arte w Hotelu Blow up Hall w Poznaniu
Potrawy były ocenione pod katem degustacyjnym przez jurorów:
- Jean Bos
- Krzysztof Gawlik
- Wojciech Harapkiewicz
- Iwona Niemczewska
- Kurt Scheller
- Robert Sowa
- Krzysztof Szulborski
- Jarosław Uściński - Przewodniczący Jury
- Wolfgang P. Menge
Oraz pod kątem technicznym, przez jurorów w składzie:
- Marcin Bielec
- Marcin Przybysz
- Paweł Stawicki
Wręczenie nagród nastąpiło podczas uroczystej gali przygotowanej pod kątem kulinarnym przez Mateusza Kwietnia.
- To była wyjątkowa edycja konkursu Czas na rybę!. Po raz pierwszy w historii w rywalizacji wzięła udział drużyna w pełni kobieca - i od razu zdobyła pierwsze miejsce! - podkreślają organizatorzy.
FORUM SMACZNA PRZEMIANA KARPIA
W niedzielę (5.10.2025 r.) zorganizowano kolejne karpiowe wydarzenie - forum Smaczna przemiana karpia, podczas którego można było dowiedzieć się wiele o hodowli tej ryby, jej historii w Polsce i na świecie oraz skosztować wyszukanych karpiowych potraw z rąk znakomitych szefów kuchni.
- Robert Sowa z Wojtkiem Harapkiewiczem przygotowali karpia w azjatyckim stylu.
- Kurt Scheller z Jarkiem Uścińskim przeprowadzili degustację karpia w sosie piernikowym.
- Marcin Przybysz natomiast przygotował potrawę: bigosek karpiowy.
Goście forum mogli wysłuchać prelekcji profesora Jarosława Dumanowskiego oraz dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Interesującym zakończeniem karpiowego weekendu była debata dotycząca karpia w gastronomii pomiędzy przedstawicielami gastronomii (Marcin Przybysz), przetwórstwa (Andrzej Kalita), producenta i promotora ryb (Jakuba Roszuka), historyka (prof. Jarosława Dumanowskiego). Debata moderowana była przez szefa kuchni Kamila Klekowskiego - współorganizatora konkursu.
Gratulujemy!
Fot. Edward Trzeciakiewicz