Cudowne właściwości czekolady

Cudowne właściwości czekolady

Zbliżają się święta, które nie mogą odbyć się bez wielu smakołyków z jej dodatkiem. Ludzie z reguły dzielą się na wielbicieli słodkiej i gorzkiej. Czekolada jest dodatkiem do wielu deserów i także do wytrwanych dań. Czekoladowe upominki wręczamy już 6 grudnia z okazji mikołajek i tak samo w Wigilię Bożego Narodzenia - do wielu prezentów dodajemy czekoladowe produkty, jako dopełnienie podarunku.

Czekolada jest też lekiem na poprawę nastroju! Należy jednak pamiętać, że chodzi wyłącznie o czekoladę gorzką o zawartości min. 85 procent kakao. Czekolada wpływa na poczucie szczęścia. Dodatkowo, czekolada wspomaga produkcję dopaminy - neuroprzekaźnika, który powoduje dobry nastrój oraz wpływa na wydzielanie fenyloetyloaminy, czyli hormonu, który obecny jest także wtedy, gdy jesteśmy zakochani.

Interesujące są odkrycia naukowców z Narodowego Uniwersytety Seulskiego, którzy przeprowadzili szczegółowe analizy. Badanie dotyczyło 46 osób. Uczestnikom przez trzy tygodnie podawano 30 g dziennie czekolady gorzkiej (85 proc. kakao), tyle samo czekolady, ale o zawartości 70 proc. kakao lub nie podawano czekolady wcale. Słodkie i mleczne czekolady nie wchodziły w grę.

Wnioski były zadziwiające. Naukowcy twierdzą, że poprawa nastroju u badanych osób była związana ze zmianami mikrobiologicznymi w jelitach po spożyciu czekolady, co wykazały przebadane próbki kału. Ciemna czekolada od dawna jest uznawana za substancję poprawiającą nastrój. Jednak naukowe dowody dotyczące emocjonalnych skutków jej codziennego spożywania były ograniczone.

Koreańczycy wykonali pierwsze takie badanie, które potwierdza wpływ 85-proc. gorzkiej czekolady na stany fizjologiczne i psychologiczne u człowieka. Pamiętajmy, że produkty czekoladowe z wysokim procentem kakao w składzie zawierają mniej cukru, tłuszczu i innych dodatków, takich jak barwniki czy olej palmowy. Kakao używane do produkcji czekolady jest bogate w błonnik, żelazo i związki, które wspomagają m.in. układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów i demencji.