Browary Warszawskie coraz popularniejsze

Browary Warszawskie coraz popularniejsze

Na Warszawskiej Woli dzieje się coraz więcej. A to za sprawą Browarów Warszawskich, które oferują wyjątkowe koncepty restauracyjne - 35 oryginalnych lokali zachwyci najbardziej wymagających i głodnych nie tylko wyśmienitych dań, ale także niepowtarzalnego klimatu.

Jedną z propozycji jest Japonka. Koncept "cool casual", który zadowoli gusta smakoszy japońskich potraw. Powstał za sprawą Dawida Uszyńskiego oraz Linh Nguyen - dopracowali menu w taki sposób, by każdy kęs zachwycał, a dania prezentowały różne techniki kulinarne. W restauracji tej można spróbować mistrzowsko przyrządzonych surowych ryb, tempurę, nigiri czy też dania nawiązujące do kuchni peruwiańskiej. Japonka wyróżnia się eleganckim lokalem, energetyzującą muzyką, poszanowaniem dla produktu i ekologii. Do tego jest pierwszym omakase w Polsce.

Kolejnym ciekawym lokalem jest Baila Show & Dining. Nazwa ma korzenie hiszpańskie, choć budzi skojarzenia z żarem Ameryki Południowej. Jest to miejsce, gdzie można przyjść zarówno w pojedynkę, jak i w grupie, jednakże należy pamiętać o dress codzie - eleganckie stroje są obowiązkowe. W menu znaleźć można ostrygi, wołowinę, salsę i guacamole. Kulinarnym przeżyciom towarzyszom wyjątkowe pokazy artystyczne, a to wszystko w lokalu odzwierciedlającym południowoamerykański klimat.

Obowiązkowym miejscem dla każdego fana piwa jest Browar Warszawski, projekt kulinarno-rozrywkowy Marka Zarkhina i Grupy Kumpel. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, w których wyrabia się 18 rodzajów piwa rzemieślniczego - w tym znane wszystkim Grodziskie i Porter. Dodatkowo Browar Warszawski zachwyca kulinarnie, można tam zasmakować we współczesnej zróżnicowanej kuchni, która za podstawę przyjęła dziedzictwo legendarnych kulinariów Warszawy i Lwowa. Znaleźć można tam zarówno tradycyjną golonkę, burgery, jak i świeże owoce morza i wegetariańskie propozycje.

Nie można pominąć Gastronomji - restauracji, w której bez problemu odnajdą się wszyscy mięsożercy zafascynowani francuskim klimatem. Pieczone żebra wołowe, wieprzowe i jagnięce, steki z sezonowej wołowiny - to tylko kilka pozycji, które znajdziemy w karcie stworzonej przez Daniela Saczuka, szefa kuchni. Aby jeszcze bardziej podkreślić francuską tradycję, spotkamy się tam z półfrancuskim serwisem, gdzie dania będą przygotowywane lub wykańczane bezpośrednio przy stoliku.

Najgłośniejszą restauracją, o której należy wspomnieć, jest Nine?s - nowy koncept restauracyjny, w którym swoje udziały ma Robert Lewandowski. Media okrzyknęły ten lokal "świątynią sportu" - w czteropiętrowej restauracji, poza wyśmienitym jedzeniem, znaleźć można historyczne wydania "Przeglądu sportowego", narty Kamila Stocha, złote medale siatkarzy czy nawet buty Roberta Lewandowskiego, w których strzelił historycznego gola w poprzednim sezonie Bundesligi. Każde piętro restauracji umiejscowionej w zabytkowej XIX-wiecznej Warzelni zaprezentuje gościom coś innego - najniżej stworzony został sports bar z ponad 20 ekranami, parter i pierwsze piętro zajmuje restauracja z kuchnią amerykańską z azjatyckim i polskim twistem, natomiast na najwyższym piętrze zbudowana została przestrzeń eventowa - trybuny oraz kilkudziesięciocalowy ekran niczym w sali kinowej.

Bez wątpienia Browary Warszawskie to miejsce, które trzeba odwiedzić będąc na warszawskiej Woli.