Akademia Gastronomiczna AIG PRIX w Warszawie
13 października w Hotelu Warszawa odbyła się uroczysta ceremonia wręczenia nagród AIG Prix oraz Ars Coquinaria.
Po zakończeniu oficjalnej części wieczoru, zgromadzeni goście mieli okazję docenić kunszt laureata nagrody Szefa Przyszłości - Mateusza Suligi z krakowskiej restauracji Artesse w hotelu H15 Luxury Palace, który wraz z szefem restauracji Warszawska - Dariuszem Barańskim i jego zespołem, przygotowali specjalnie na tę okazję wyjątkową kolację degustacyjną. Za selekcję win odpowiadał natomiast laureat nagrody Sommeliera - Andrzej Strzelecki z gdańskiej restauracji Arco by Paco Perez.
Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG PRIX - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem.
LAUREACI AIG PRIX 2023:
Prix au Chef de L'Avenir / Nagroda Szefa Przyszłości
Mateusz SULIGA, Artesse, H15 Luxury Palace (Kraków)
Prix au Sommelier / Nagroda Sommeliera
Andrzej Strzelecki, Arco by Paco Perez (Gdańsk)
Prix au Chef Pâtissier / Nagroda Cukiernika
Iga Sarzyńska-Komorowska
Prix de la Littérature Gastronomique / Nagroda Literatury Gastronomicznej
Ewa Michalska, "Dzikie Historie"
Prix Multimedia / Nagroda Multimediów
Joanna Ślusarczyk, Cristian Gadau ? The Best Chef
NAGRODY DLA "PRZYJACIÓŁ SMAKU" - TYCH, KTÓRZY W WYJĄTKOWY SPOSÓB PRZYCZYNIAJĄ SIĘ DO ROZWOJU I PODNOSZENIA POZIOMU POLSKIEJ GASTRONOMII.
Ewa Leja
Robert Makłowicz
Robert Mazurek