
6. Kolacja Mistrzów już za nami!
Pamiętamy pierwszą edycję tej kolacji organizowanej przez Wojciecha Harapkiewicza w restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko, a tu już za nami szósta edycja, która odbyła się w minioną sobotę. Nawet nie wiemy, kiedy to minęło, ale pewne jest że zawsze jest smacznie, zawsze panuje gościnna atmosfera i za każdym razem dania wychodzą spod rąk różnych szefów kuchni zapraszanych przez organizatora.
Tym razem nie mogło być inaczej. Rafał Grzegorzek, Katarzyna Daniłowicz, Sławomir Saguła, Jakub Ćwikliński, Paweł Kubera, Dawid Klimaniec, Jolanta Żukowska, Radosław Dziubczyński oraz oczywiście gospodarz wydarzenia - Wojciech Harapkiewicz przygotowali niesamowitą kulinarną podróż. Mimo że za oknami zimowa aura, to w murach Dworzyska panowała gorąca atmosfera.
Podróż rozpoczęliśmy z gospodarzem, który przygotował Przegrzebki/Miecznik/Cytrusy/Awokado. Katarzyna Daniłowicz zaserwowała tatar z jelenia, a Paweł Kubera Prasowane warzywa/Ser od Wańczyka. Rafał Grzegorzek - Pstrąg/Amarantus/Seler/Szparagi morskie, Dawid Klimaniec -Sandacz/Ziemniak/Grzyb/Koperek, Radosław Dziubczyński - Kaczka/Pasternak/Gruszka/Miód, Sławomir Saguła Dzik/Moskol ziemniaczany/Cząber/Korboc/Ogórek kiszony z chilli, Jola Żukowska -Jeżyna/Biała Czekolada/nalewka. Podróż zakończyliśmy z Jakubem Ćwiklińskim i jego deserem - Czekolada/Yuzu/Bazylia/Orzech laskowy.
Jak każda podróż tak i ta musiała się kiedyś skończyć. Ważne że pozostawiła po sobie wiele miłych wspomnień i nowych smaków, bo niecodziennie można spróbować w jednym miejscu tak wiele interpretacji kulinarnych, a każda spod rąk innego szefa kuchni.
Zdj. Krysia Lemańska - Fotografia