Wołowina irlandzka sezonowa na sucho

Wołowina irlandzka sezonowa na sucho

W ofercie sieci MAKRO pojawiła się wołowina irlandzka sezonowa na sucho (dry aged).

Produkt wyróżnia się m.in. bardziej intensywnym i naturalnym smakiem oraz mniejszymi ubytkami po przygotowaniu w porównaniu do standardowej wołowiny. Sezonowanie wołowiny na sucho polega na przechowywaniu mięsa przez 28 dni w warunkach ściśle określonej temperatury i wilgotności powietrza. Następnie element jest poddawany obróbce, porcjowany i pakowany próżniowo. Produkt charakteryzuje się bardzo intensywnym i naturalnym smakiem, o delikatnym orzechowym aromacie. W porównaniu do standardowej wołowiny ubytek po przygotowaniu jest o 10 proc. mniejszy, natomiast proces dojrzewania gwarantuje kruchość i delikatność mięsa.

Wołowina posiada niskie pH i uzyskiwana jest z krzyżówki irlandzkich ras bydła, m.in. Angus oraz Hereford. Pochodzi wyłącznie od wolców i jałówek, których wiek nie przekraczał trzydziestu miesięcy.

Produkty oferowane są zarówno w formie całych elementów bez kości (polędwica, antrykot i rostbef) oraz steków stałowagowych (stek z polędwicy - 2 x 140 g, stek z rostbefu - 1 x 220 g, stek z antrykotu - 1 x 220 g oraz stek z krzyżowej - 2 x 145 g).