Zmiany dla małych producentów wyrobów winiarskich

Zmiany dla małych producentów wyrobów winiarskich

Sejm uchwalił w czwartek ustawę o wyrobach winiarskich, dostosowującą polskie prawo do nowych przepisów dot. wspólnej organizacji rynku wina w Unii Europejskiej. Nowa ustawa zastępuje dotychczasowe regulacje w tym zakresie.

Za ustawą głosowało 434 posłów, nikt nie był przeciw; wstrzymały się dwie osoby. Uwagi podczas II czytania projektu zgłosił klub Koalicji Polskiej. Zmiany zakładają przepisy, które umożliwiłyby zamówienie wraz z żywnością wina przez Internet. Propozycje te zostały negatywnie odebrane przez stronę rządową oraz komisję rolnictwa i finansów, także Sejm ich nie poparł.

W trakcie prac w Sejmie do rządowego projektu wprowadzono 15 poprawek poselskich, uwzględniających zarówno uwagi Komisji Europejskiej (w ramach notyfikacji technicznej), jak i różnych organizacji branżowych m.in. Polskiej Rady Winiarstwa. Poprawki dotyczą m.in. klauzuli wzajemnego uznawania towarów; zmodyfikowana została definicja barwienia oraz chłodzenia, dostosowana definicja perry, miodu pitnego oraz cydru do przepisów zawartych w rozporządzeniu UE odnoszących się do dodatków do żywności.

Co zakładają nowe przepisy?

  • Zwalniają drobnych producentów wina z obowiązku posiadania zezwolenia na obrót hurtowy, co umożliwi bezpośrednią sprzedaż takich napojów do restauracji i lokalnych sklepów.
  • Dodano nawet możliwość schłodzenia cydru jakościowego zagęszczonym sokiem jabłkowym; perry - sokiem gruszkowym; wina owocowego - sokami owocowymi.
  • Przesunięto o dwa miesiące termin zgłaszania chęci produkcji wina w danym roku, zniesiono bariery administracyjne związane z nadzorem nad produktami ubocznymi.
  • Umożliwiono też drobnym producentom wina z upraw własnych oraz niewielkiej ilości jakościowych win i cydrów, perry, miodów - zakupu surowców z województwa, w którym odbywa się produkcja, ale także sąsiadujących powiatów.

Nowa ustawa przewiduje wydanie czterech rozporządzeń ministra rolnictwa:

  • Umożliwi też produkcję takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub liczby pni pszczelich, a także na ich wyrób poza składem podatkowym oraz zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym.
  • Pozwala na zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. l/rok do 100 tys. l/rok.

Ustawa o wyrobach winiarskich jest nową kompleksową ustawą, która przejmie większość przepisów z ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich. Dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej. Ujednolica i upraszcza wymagania dotyczące wpisu do rejestru działalności regulowanej. Co ciekawe, zaproponowane zmiany zmniejszają obciążenia administracji.