Zaopatrzenie restauracji: najlepsze pomysły

Zaopatrzenie restauracji: najlepsze pomysły

Zaopatrzenie restauracji w dobrej jakości produkty spożywcze jest głównym budulcem tego biznesu. Dlatego podstawową sprawą jest znaleźć dobrych dostawców żywności. Jak to zrobić? I w jakie produkty zainwestować by restauracja wyróżniała się na tle innych?

Własna produkcja

Nie każdy może pozwolić sobie na pozyskiwanie żywności z przydomowego ogródka. Warto jednak pomyśleć o samodzielnym produkowaniu jedzenia drobnych warzyw czy chociażby ziół. Świeżo zerwana nać pietruszki czy liść bazylii poprawi smak dania. Taki restauracyjny zielnik stanowi też znakomity element ozdobny dla całego wystroju lokalu. Dodatkowo można również produkować przetwory - ekologiczne wyroby kupowane w słoikach osiągają często wysokie ceny, a nic nie stoi na przeszkodzie, by zredukować koszty przez własnoręczne przygotowywanie na przykład konfitur do mięs. Przy takiej produkcji, koniecznie trzeba będzie zaznaczyć to w menu! Własne przetwory i unikalne receptury przyciągają klientów.

Zaopatrzenie restauracji

Internet jest dobrym źródłem informacji o dostępnych w okolicy dostawcach towaru. Jest to sposób, na bezpośrednie zapoznanie się z oferowanym przez firmę asortymentem, poprzez jej stronę internetową. Jeśli poszukiwać będziemy produktów z konkretnego regionu, to wtedy należy zawęzić pole poszukiwań i odnaleźć dystrybutora specjalizującego się w danej kuchni - na rynku nie brakuje firm sprowadzających oryginalne towary z Włoch czy Hiszpanii. Sprawdzonych dostawców mogą polecić także zaprzyjaźnieni restauratorzy.

Popularnym sposobem na zaopatrzenie restauracji w niezbędne produkty jest kupowanie ich w hurtowniach. Sieci hurtowni działających na zasadzie supermarketu nierzadko są otwarte całodobowo i mają szeroki asortyment. Oferują one zwykle stosunkowo atrakcyjne ceny i coraz częściej realizują zamówienia z dostawą do lokalu.

Lokalne produkty

Warto korzystać z uroku okolicy, w której prowadzimy biznes. Jeśli w pobliżu restauracji znajduje się targ, na którym można kupić świeże warzywa, owoce czy jajka, dobrym pomysłem jest udanie się tam z szefem kuchni, a następnie robienia tam regularnych zakupów. Na targu jest szansa nie tylko na znalezienie ekologicznych produktów w atrakcyjnych cenach, ale i nawiązanie bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcami. Dobrym pomysłem jest też pytanie o towary i proponowanie stałej współpracy osobie, której produkty spełniają nasze oczekiwania. Podobnie jest w przypadku sklepów z zawężoną specjalizacją - jeśli uda się znaleźć wyjątkowe produkty w pobliskiej masarni czy sklepie rybnym, dobrym rozwiązaniem będzie ustalenie stałych dostaw towaru do swojego lokalu. Tego typu umowa zazwyczaj pozwoli na negocjację cen.

Jeżeli poszukujesz oryginalnych produktów, postaraj się znaleźć lokalnych pasjonatów danego towaru. Może w okolicy znajduje się pasieka oferująca nietypowe miody albo ktoś tworzy niebanalne mieszanki przypraw? Zawsze jest to sposób na wzajemną promocję biznesów.