Wyłoniono uczestników na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

Wyłoniono uczestników na Olimpiadę Pizzy Neapolitańskiej

W Poznaniu w Szkole AVPN odbyła się Selekcja Polska na Olimpiadi Vera Pizza Napoletana (3-6 lipca 2022) w obecności prezydenta AVPN Antonio Pace. W trakcie konkursu wyłoniono po trzech zawodników w kategorii amatorów i zawodowców. Do ekipy dołączy 10 pizzaiolo verace, którzy nie muszą przechodzić selekcji. Prezydent podkreślił wysoki poziom uczestników zwracając uwagę, że Polska obecnie po Włoszech jest czwartym krajem na świecie z największą ilością pizzeri neapolitańskich posiadających certyfikat AVPN

Wszyscy zawodnicy musieli wykonać pizzę margheritę na przygotowanym prze siebie wcześniej w domu cieście. Organizator zapewniał składniki do pizzy (pomidory i ser fior di latte).

Jury obradowało w składzie: Antonio Pace - Prezydent AVPN, Marcin Garbowski - brand ambasador AVPN w Polsce oraz pizzaiolo verace Jędrzej Lewandowski z Pabianic.

Amatorzy (nie pracują zawodowo, a wypiekają pizzę tylko dla siebie i znajomych w zaciszu domowym) najpierw musieli rozwiązać test złożony z dziesięciu pytań, a dopiero potem stanęli do przygotowania pizzy i jej wypieczenia w certyfikowanym piecu domowym OONI CARU opalanym gazem. W rywalizacji wzięło udział 8 zawodników z całej Polski.

Do Neapolu pojadą według kolejności:

1. Wojciech Matyś  - zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu

2. Andrzej Piekarz

3. Kamil Błaszczyk

Po amatorach do rywalizacji stanęli zawodowcy. Są to pizzaiolo, którzy pracują w pizzeriach neapolitańskich, ale nie posiadający jeszcze tytułu pizzaiolo verace. Na starcie pojawiło się 9 uczestników, w tym jedna kobieta, co w tym zawodzie jest niezwykle rzadkie.

Do Neapolu pojadą:

1. Tomasz Wolski - zwycięzca, któremu organizatorzy zapewniają przelot i zakwaterowanie w Neapolu

2. Agnieszka Stachoń

3. Przemysław Szkudlarek

- Każdy z uczestników przygotował prawdziwą pizzę neapolitańską, a o sukcesie decydowały niuanse. Uczestnicy muszą też pamiętać i z tym się godzić, że w każdym momencie swojej kariery, oceniani są za pizzę, którą zrobili tu i teraz, a jak podpowiada doświadczenie całego mojego życia, żaden pizzaiolo nigdy nie zrobił dwóch takich samych pizzy. Gratuluję wszystkim uczestnikom i cieszę się, że tak bardzo pokochaliście moją pizzę - podsumował Antonio Pace, Rezydent Associazione Verace Pizza Napoletana.