Wszystko zaczyna się od pomysłu

Wszystko zaczyna się od pomysłu

Początek roku to czas karnawału. Poza hucznymi zabawami, kojarzy się on ze słodkimi wypiekami, a w branży cukierniczej z przygotowaniami do targów Expo Sweet, podczas których do rywalizacji w Mistrzostwach Polski stanie wielu polskich cukierników. Z Łukaszem Roguskim, najmłodszym mistrzem Europy w dekorowaniu tortów z 2020 roku, rozmawiamy o motywacji, jaką dają konkursy, osobistym rozwoju oraz wyjątkowości czekolady.

W 2020 roku na Expo Sweet zostałeś najmłodszym mistrzem Europy w dekorowaniu tortów. Dlaczego w ogóle postanowiłeś wziąć udział w Mistrzostwach?

Na pewno dlatego, że daje to dużo motywacji i siły oraz że chce się zrobić coś fajnego i coś osiągnąć. Od zawsze lubiłem zdobywać szczyty czy to zawodowe, czy prywatne, także to było coś, co bardzo chciałem zrobić. I ciągle chcę więcej! Na początku były Mistrzostwa dla amatorów, a teraz chciałem bardziej profesjonalnie podejść do tematu. Zrobić coś więcej, coś więcej pokazać. Zaprezentować swoje umiejętności. Praca w firmie to praca w firmie, a zawody dają dużo zabawy i motywacji do dalszego działania. Wiadomo, wygrywanie tak samo.

W jakich zawodach wcześniej brałeś udział?

Jeszcze przed Mistrzostwami Europy Expo Sweetbrałem udział w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów, także podczas Expo Sweet. Wtedy Jowita Woszczyńska zdobyła pierwsze miejsce, a ja czwarte. Co prawda, byłem już poza podium, ale jednak dało mi to bardzo dużo. Poczułem, że fajnie jest coś zdobywać, nawet jeśli miałem tylko to czwarte miejsce. Poza tym byłem też na konkursach amatorskich, na przykład w Katowicach na Cake Festival, gdzie zdobyłem pierwsze miejsce za tort okolicznościowy. Było kilka tych konkursów amatorskich, gdzie coś udało się zdobyć i które zmotywowały mnie do działania.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<