Warzywa i owoce - wzrost skażenia pestycydami

Warzywa i owoce - wzrost skażenia pestycydami

Według najnowszego raportu Pesticide Action Network Europe (PAN) Belgia ma najwyższy odsetek owoców i warzyw skażonych toksycznymi pestycydami (34 proc.) w Europie, informuje dziennik "The Brussels Times". Co więcej, Polska znajduje się na 12 miejscu tego niechlubnego zestawienia.

Niechlubny ranking

Na kolejnych miejscach niechlubnego rankingu znajdują się Irlandia (26 proc.), Francja (22 proc.) i Włochy (21 proc.). Polska znajduje się na dwunastym miejscu, z 16 proc. toksycznych substancji wykrytych w badanych próbkach.

Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie jest dowodem na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych - zapisano w raporcie.

W ocenie PAN, analizowana kategoria pestycydów jest najbardziej niebezpieczną i najściślej regulowaną kategorią pestycydów. "Są one powiązane z szeregiem chorób przewlekłych, w tym z nowotworami, problemami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, ale mogą także być wysoce toksyczne dla środowiska, zatruwając rzeki i inne cenne ekosystemy" - wynika z badania organizacji.

Zgodnie z unijną strategią z 2020 roku, stosowanie najbardziej niebezpiecznych pestycydów w UE powinno zostać zmniejszone o połowę do 2030 roku. Co więcej, wyniki raportu są zupełnie odmienne - z raportu PAN wynika, że "UE oddala się od tego celu, zamiast zbliżać się do jego osiągnięcia".