V edycja konkursu kulinarnego

V edycja konkursu kulinarnego "Czas na rybę!"

Rozpoczęła się rekrutacja do V już edycji profesjonalnego ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!". Odbędzie się on w dniach 1-2 października 2022 r. w Zamku Książęcym w Niemodlinie. Jest to konkurs, w którym udział mogą brać zarówno szefowie kuchni, jak i uczniowie szkół gastronomicznych.

Konkurs kulinarny "Czas na rybę!" organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania "Opolszczyzna", razem z szefem kuchni Kamilem Klekowskim oraz Zamkiem Książęcym w Niemodlinie. Patronem merytorycznym konkursu od samego początku jest stowarzyszenie Euro-Toques Polska, zaś w jury zasiadają utytułowani szefowie kuchni. Wydarzenie to zawsze odbywa się w Zamku w Niemodlinie w pierwszy weekend października w ramach obchodów Święta Karpia.

Jak co roku, organizator określa oraz zapewnia produkty obowiązkowe, które należy wykorzystać w czasie rywalizacji. Oczywiście zawsze jest to karp, a drugi produkt jest co roku inny. Tym razem, oprócz wspomnianego karpia opolskiego, do wykonania potraw konkursowych należy wykorzystać również suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz! Uczestnicy mają do wyboru suszone czereśnie, śliwki, gruszki, jabłka, aronie, maliny oraz porzeczki.

Konkurs podzielony jest na dwa dni. Pierwszego, w sobotę 1 października, rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, zaś drugiego dnia, w niedzielę 2 października, o zwycięstwo powalczą szefowie kuchni z całej Polski.

Na zgłoszenia uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11 września 2022 roku, natomiast szefowie kuchni - do 15 września 2022 roku. Z regulaminem wydarzenia oraz szczegółami zapoznać się można na stronie http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia!

Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna" to stowarzyszenie, które zrzesza hodowców lokalnych ryb, gminy (na terenie których prowadzona jest gospodarka rybacka), przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne - tych wszystkich, którzy są sympatykami zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.