Ukraińska gastronomia: w Kijowie otwierają się restauracje

Ukraińska gastronomia: w Kijowie otwierają się restauracje

Jak poinformowała agencja Interfax-Ukraina - W Kijowie działalność prowadzi już 40 proc. restauracji i kawiarni, które funkcjonowały przed inwazją Rosji na Ukrainę (czyli do 23 lutego) - przekazała agencja w poniedziałek.

Według informacji z agencji:

  • Największa liczba restauracji i kawiarni prowadzi obecnie działalność w obwodach zakarpackim (86 proc.), czerniowieckim (81 proc.) i lwowskim (79 proc. ) na zachodzie Ukrainy.
  • Najmniej - na objętych walkami terenach na wschodzie, czyli w obwodzie charkowskim (9 proc.), donieckim (5 proc.) i ługańskim (brak jakichkolwiek funkcjonujących obiektów).

"Liczba restauracji i kawiarni w Kijowie, które wznowiły działalność, zaczęła szybko wzrastać na początku kwietnia - po wyzwoleniu północnej Ukrainy spod rosyjskiej okupacji. Dla porównania, pod koniec marca w Kijowie funkcjonowało tylko 18 proc. tego rodzaju lokali" - przekazała Interfax-Ukraina, powołując się na dane z systemu Poster.

Największy wzrost, jeśli chodzi o wznowienie działalności restauracji i kawiarni, odnotowano w kwietniu w obwodzie sumskim na północy kraju - 49 proc. w porównaniu z 16 proc. w marcu. Podobnie wygląda sytuacja w wyzwolonym przez ukraińskie wojska sąsiednim obwodzie czernihowskim, gdzie otwartych jest obecnie 20 proc. lokali gastronomicznych.