Trwa trend na posiłki z dowozem

Trwa trend na posiłki z dowozem

Od dawna już, dużą popularnością cieszą się posiłki z dowozem. Wzrost zamówień z dostawą wzmogła pandemia i tym samym wzrastające koszty w branży restauracyjnej, a także braki pewnych produktów związane były z zaburzeniami w globalnym łańcuchu dostaw. Jednak trend posiłków na wynos nadal się utrzymuje, pomimo że epidemia ustępuje.

Dodatkowo wiele firm pozostało w hybrydowym systemie pracy, tak jak w czasie epidemii, a taki tryb pracy sprzyja posiłkom na dowóz. Wielu pracowników wykonując swoje obowiązki zawodowe w domu, preferuje posiłki z dostawą. Najprawdopodobniej wynika to z niechęci rozbijania swojego planu pracy.

Dzięki utrzymującym się trendy na posiłki z dostawą - rękawy zakasują kucharze. To bardzo dobry czas dla restauracji, które po czasie epidemii mogą nadrobić swoje przychody. Oferta posiłków z dowozem jest coraz większa, do tego stopnia, że tak jak pisaliśmy w poprzednich artykułach, pojawiły się "restauracje duchy" - lokale oferujące dania tylko i wyłącznie z dostawą do domów konsumentów.

Warto zaznaczyć, że konsument korzystający z wariantu - posiłek z dowozem - ma takie same wymagania co do posiłku zamawianego w dostawie, jak w lokalu. Smak i stan potrawy to najważniejsze czynniki decydujące o opinii zamawiających. Większość z nas najczęściej zamawia jedzenie telefonicznie, ale wielu korzysta też z aplikacji na swoim telefonie komórkowym.