Szef kuchni Śląskiej Prohibicji o nowym menu

Szef kuchni Śląskiej Prohibicji o nowym menu

Nadeszła jesień, więc w restauracjach panuje prawdziwa rewolucja kart dań. Nowości zagościły także w kuchni Śląskiej Prohibicji, którą kieruje Szymon Bracik. W wywiadzie promującym nowe menu opowiada o swoich pierwszych doświadczeniach z gotowaniem w rodzinnym domu, gdzie narodziła się jego wielka pasja do kulinariów i powstały marzenia o byciu szefem kuchni.

W wywiadzie Szymon Bracik podkreśla wyjątkowość sezonowych i regionalnych produktów, które są podstawą jego kuchni. Nowa karta jest wynikiem współpracy całego jego zespołu, połączeniem tradycyjnych dań kuchni śląskiej z produktami oferowanymi przez jesień, a to wszystko w towarzystwie odpowiednio dobranych win.

Szef kuchni wymienia, skąd docierają do niego produkty wykorzystywane do produkcji dań. Są to artykuły spożywcze z okolicznych gospodarstwa, gór, ale także lasów. Inspiracje na nowe dania zespół Śląskiej Prohibicji czerpie z własnych doświadczeń, domowych i regionalnych przepisów.

Ze szczególnie polecanych pozycji w nowej karcie, Szymon Bracik poleca comber z sarny, pastrami, dzikiego halibuta, a przede wszystkim - "Jesienną Pavlovę".