Szef kuchni nigdy nie jest samotnym marynarzem

Szef kuchni nigdy nie jest samotnym marynarzem

By odnaleźć swoje miejsce i zebrać doświadczenie, nieraz trzeba odbyć wiele podróży, dopłynąć do niejednego portu i spróbować wielu dań. Z Tomaszem Łagowskim, szefem kuchni w Restauracji Belvedere w Warszawie, rozmawiamy o zrządzeniach losu, szczęśliwych przypadkach i byciu niczym The Rolling Stones.

 

Jest Pan zwycięzcą wielu polskich i międzynarodowych konkursów, w wielu Pan był też finalistą. Jaki jest Pana przepis na sukces?

Ciężko pracować i mieć dużo pokory w przygotowywaniu się do konkursu kulinarnego. Ważne jest, żeby we wszystkim mieć jakiś złoty środek, żeby odnaleźć się w tym środowisku zawodowym, kulinarnym. Dużym przeżyciem jest sama rywalizacja. Ale tak jak mówię, najważniejsze jest przygotowanie, przygotowanie i jeszcze raz przygotowania - obszerne treningi, a także przemyślenie tego, co się będzie serwowało zarówno smakowo, jak i wizualnie.

 

Panie Tomaszu, zbliżamy się do tegorocznego finału polskiej rywalizacji Bocuse d'Or. Był Pan już uczestnikiem tego finału w 2015 roku. To ogromny sukces, że udało się Panu ponownie zakwalifikować. Proszę nam powiedzieć, jak wyglądają Pana przygotowania do finału?

Przygotowania w dalszym ciągu trwają. Najtrudniejszym czynnikiem chyba było znaleźć dobrego commis chefa, który będzie rzetelny podczas swojej pracy oraz zapewni mi bufor bezpieczeństwa, komfort psychiczny podczas startu. Konkurs jest na tyle wymagający, że na przygotowanie dwóch dań mam pięć i pół godziny. Może się wydawać, że jest to bardzo dużo czasu, jednakże poprzeczka jest postawiona bardzo wysoko, wymagania też są ogromne, dlatego znalezienie odpowiedniego commisa było tak ważne, ale i trudne. Na szczęście się udało. Treningi nadal trwają, tak samo przygotowania do samego konkursu. Trenujemy w zaparte dwa, trzy razy w tygodniu, żeby na starcie w Krakowie mieć spokój ducha, że wszystko jest przemyślane i dopracowane w każdej kwestii, a przede wszystkim smakowo, wizualnie, ale także czasowo.

CAŁY WYWIAD >KLIKNIJ TUTAJ<