"Smaki Galicji" rozstrzygnięte! Znamy kolejnych finalistów Kulinarnego Pucharu Polski

Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz - to zwycięska drużyna konkursu "Smaki Galicji w Dębowym Dworze", rozegranego we wtorek, 21 czerwca. Obu młodych mistrzów kuchni będzie można podziwiać także we wrześniu, podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Tematami tegorocznych "Smaków Galicji", po raz pierwszy rozegranych w Dębowym Dworze w Rudzie Różanieckiej były ryby. Do rywalizacji przystąpiło pięć zespołów, które przez dwie godziny przygotowywały danie główne, zupę oraz koktajl. Do przyrządzenia tego ostatniego niezbędne były polskie owoce sezonowe oraz płynny nośnik koktajlu, np. śmietana, jogurt, maślanka, kefir, sok owocowy. Sam koktajl mógł być wzbogacony alkoholem. Jak się okazało, koktajl był nie lada wyzwaniem.

Jury degustacyjne w składzie Piotr Szczygielski (przewodniczący), Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Maciej Grubman i Marcin Prugman oraz sędzia techniczny Kamil Tłuczek  nie miało wątpliwości. Ogłaszając wyniki wskazało, że werdykt był w tym roku jednogłośny.

Pierwsze miejsce zajęli Krzysztof Kowalski i Kamil Bujdasz, na co dzień reprezentujący Szklane Lniane. Oprócz pucharu, medali, nagród rzeczowy obaj otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski oraz vocher na wyjazd na Olimpiadę kulinarną do Luksemburga. Z kolei drugie miejsce należy do Maksyma Trushkina i Emila Buczyńskiego z Ziomki Poziomki, a trzecie miejsce zajął Dominik Świątecki i Filip Kaczorowski z poznańskiej restauracji Cucina.

Serdecznie gratulujemy!