Sezon na dynię

Sezon na dynię

Początek złotej polskiej jesieni, zapowiadający już jesienną aurę, to również początek sezonu na dynię. Można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przygotować z niej aksamitne kremy, ze startej dyni - smażone placki. Idealnie sprawdzi się także jako smaczne purée.

Dynia wstrzeliła się w porę roku, podczas której marynujemy jesienne warzywa w słoikach. Mają nam one posłużyć jako uzupełnienie witamin podczas zimy. Dynie ze względu na odmiany możemy również posegregować względem ich przeznaczenia kulinarnego, nie każda dynia bowiem dobra jest na przykład na placki. Nie tylko sama dynia jest jadalna, ale jej pestki podprażone na patelni będą świetnie uzupełniały przystawki, sałatki czy też ciasteczka. Z dynią jest jeszcze tak, że i jej kwiat jest jadalny, faszerowany delikatnymi musami z ricottą zachwyci niejedno podniebienie. Dynie możemy również podzielić na te kulinarne, tak zwane jadalne, ale są też odmiany typowo ozdobne. Która dynia na co najlepsza i jakie walory smakowe posiada? O tym już za chwilę.

Podczas jesiennych spacerów po targu możemy spotkać wiele odmian dyni. Z pewnością najpopularniejszą będzie nasza rodzima, polska dynia, która ma ciemno pomarańczową skórę, ale nie posiada zbyt wyrazistego smaku. Stąd też często wykorzystywana jest podczas święta Halloween, gdy młodsi i starsi drążą w niej upiorne lampiony, ozdabiając nimi tego dnia werandy domów. W mojej ocenie najciekawsze i najbardziej popularne są odmiany dyni, które z pewnością kojarzycie z okolicznego targu.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<