Rzemieślnicze piwo z dodatkiem jakościowej kawy

Rzemieślnicze piwo z dodatkiem jakościowej kawy

We współpracy Browaru Warszawskiego i Qethereal, nowej kawowej marki, powstało rzemieślnicze piwo z dodatkiem kawy. Coffee Stout, bo właśnie tak nazywa się ten styl piwny, zadebiutował już w menu Browaru Warszawskiego i jest to jedyne takie połączenie w ofercie lokalu.

Coffee Stout jest ciemny, wyrazisty w smaku i wyjątkowo aromatyczny, dlatego docenią go wszyscy miłośnicy dobrego, rzemieślniczego piwa. Do jego uwarzenia wykorzystano płatki owsiane, które nadały gładkości, specjalne słody, które wniosły aromaty karmelu, toffi, chleba oraz nuty orzechowe oraz ziarna prawdziwej kawy. Powstałe w pierwszym etapie piwo stout wzbogacono o mieszankę Qethereal 108° Fairtrade, składającą się w 80% z ziaren gatunku Arabika i 20% z ziaren gatunku Robusta.

Powstałe z jej udziałem piwo jest dostępne w Browarze Warszawskim od 21 kwietnia do wyczerpania zapasów - głównie w wersji lanej. Limitowana ilość trafi także do butelek ze specjalnie zaprojektowanymi etykietami.