Roślinne dania na grilla zyskują na popularności

Roślinne dania na grilla zyskują na popularności

Nie tylko maj, ale i cały sezon letni słynie z grillowania. Oczywiście można uznać, że czas ten oficjalnie rozpoczyna weekend majowy. W Polsce grillowanie jest niemalże tradycją i dlatego produkty na grilla doczekały się swoich licznych, roślinnych zamienników. Aromatyczne kiełbaski, roślinne soczyste burgery lub kaszanka w zupełnie nowej osłonce. To tylko niektóre z licznych wege rozmaitości!

Roślinne kiełbaski

Kiełbasa to nieodłączny element tradycyjnego grilla. Jemy ją zarówno w wersji klasycznej, jak i białej. Jeszcze kilka lat temu każdy, kto unikał mięsa, nie mógł pozwolić sobie na ten przysmak. Dzisiaj to już nie problem. Na rynku mamy spory wybór kiełbasek roślinnych, które zaskakują swoim "mięsnym" aromatem i teksturą. Niektóre z nich, świetnie nadają się na ruszt, powstają m.in. na bazie boczniaka. 

Co więcej, na rynku pojawiła się kaszanka w osłonce z alg, która świetnie zastępuje tradycyjne osłonki używane w produktach mięsnych. Dzięki niej kaszanka po podpieczeniu chrupie, zamiast stawać się miękka na grillu.

Burger ze słonecznika

Delikatnie zarumieniony burger w towarzystwie świeżych warzyw, zamknięty w miękkiej bułce. Jeszcze do niedawna to danie było zarezerwowane tylko dla mięsożerców! Dzisiaj, w sklepach spotkać można produkty, które przypominają klasycznego burgera, ale ich bazę stanowią warzywa oraz rośliny. Warto zwrócić uwagę na jedną z najnowszych propozycji na rynku - na burgera ze słonecznika, który charakteryzuje się dużą zawartością błonnika i roślinnego białka, przez co stanowi świetne urozmaicenie zbilansowanej diety.

Możliwości jest niemal tak dużo, jak mięsnych wariantów, dlatego obecnie grillowanie bez mięsa nie stanowi już problemu.