Robert Makłowicz zaprasza na brunch w Hotelu Bristol

Robert Makłowicz zaprasza na brunch w Hotelu Bristol

27 lutego br. do warszawskiego Hotelu Bristol powrócą tradycyjne niedzielne brunche w Restauracji Marconi. W roli wyjątkowego Współgospodarza podczas inauguracyjnego brunchu wystąpi Robert Makłowicz, jeden z najbardziej znanych historyków oraz krytyków kulinarnych w Polsce.

Po przerwie do Restauracji Marconi w warszawskim Hotelu Bristol, w wielkim stylu powracają niedzielne brunche. Szef Kuchni, Michał Tkaczyk, stworzył menu inspirowane międzywojniem, okresem PRL oraz współczesnymi trendami - będzie to kulinarna podróż przez 120 lat historii. Gościem specjalnym dwóch spotkań (27 lutego oraz 27 marca) będzie jeden z najpopularniejszych krytyków kulinarnych, Robert Makłowicz, który zachwyci swoją historyczną wiedzą i opowie o tradycjach kulinarnych Warszawy.

Warto zaznaczyć, że potrawy, które zaistnieją w brunchowym menu, inspirowane są oryginalnym menu Hotelu Bristol z 1913 i 1927 roku, a także daniami z warszawskich restauracji funkcjonujących w dwudziestoleciu międzywojennym. W tamtym czasie Polska była bardzo wielokulturowa i otwarta na zagraniczne nowości, dlatego też w książkach kucharskich z tamtych lat znaleźć można przepisy inspirowane smakami z całego świata. Podczas brunchy spróbować będzie można m.in. turbanu rakowego na sałatce warzywnej z jajkami przepiórczymi, szczupaka faszerowanego, supreme z pulardy z sosem rakowym czy też kaczkę pieczoną z jabłkami.

W tworzeniu menu niezawodną pomocą były także przepisy z książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która to przez dziesięciolecia była obowiązkową lekturą każdej pani domu - warszawskie gospodynie znane były z niesamowitej umiejętności łączenia niedrogich składników z wyjątkowym i wyrafinowanym smakiem. Serwowały dania nie tylko polskie, ale także z kuchni francuskiej czy austriackiej. Szef kuchni warszawskiego Hotelu Bristol czerpie inspiracje z przeszłości w jednym celu - by stworzone brunchowe menu było pełne poszanowania dla tradycji i kultury kulinarnej. Chce na nowo zachwycić najbardziej wymagających gości potrawami sprzed lat.

Tradycyjnym niedzielnym brunchom towarzyszyć będzie muzyka na żywo, a dla najmłodszych gości przygotowany został kącik zabaw. Hotel Bristol zaprasza w każdą niedzielę w godzinach 13:00-17:00.