Przywiązanie od pierwszego śniadania

Przywiązanie od pierwszego śniadania

Co roku 24 kwietnia swoje święto obchodzi najważniejszy posiłek w diecie. Tego dnia wypada Europejski Dzień Śniadania. Nie ma się co dziwić, że tak istotny posiłek został uhonorowany oficjalnym dniem w kalendarzu. Co prawda 24 kwietnia już za nami, jednak to mnie nie ogranicza, by powiedzieć o tym posiłku trochę więcej. W artykule postaram się przybliżyć kwestie śniadań w lokalach gastronomicznych, a także odpowiem na pytania, czy warto serwować śniadanie w restauracji i na co trzeba przy tym zwrócić uwagę.

Zapewne każdy z nas, nie raz i nie dwa, słyszał niemalże jak mantra powtarzające się reguły: "śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia; nie można pomijać śniadania w diecie; zbilansowane śniadanie to podstawa" etc. Oczywiście wszystkie te, jak i wiele innych dewiz są zgodne z prawdą. Co więc w kwestii śniadań powinien wiedzieć restaurator?

Często właściciele restauracji zastanawiają się, czy wprowadzenie menu śniadaniowego to właściwa strategia dla lokalu? Ta decyzja wiąże się z wcześniejszymi godzinami otwarcia restauracji. Co więcej, w ofercie powinny znaleźć się przystępne ceny śniadań, co będzie korzystne po stronie klientów, ale czy również po stronie restauratorów?

Śniadanie już za 1 zł?

Moda na śniadania w lokalach trwa! Dlatego mieszkańcy największych polskich miast przyzwyczaili się już do tego, że każdego dnia mogą odszukać lokal gastronomiczny, który serwuje te posiłki od wczesnych godzin porannych. Zdarza się, że ceny zestawu śniadaniowego są dużo niższe niż te ze standardowego menu. Restauracje kuszą promocjami "kup kawę, a śniadanie dostaniesz za 1 zł" lub "kawa do śniadania za 1 zł". Dla gości jest to niezwykle kuszące i korzystne.

Przywiązanie od pierwszego śniadania

Właściciele lokali w różny sposób podchodzą do kwestii śniadań w swojej restauracji. Często obawiają się nieopłacalności tych działań (doliczając do tego koszt wynagrodzenia pracowników zaangażowanych w poranny serwis oraz rachunki - może się okazać, że restauracja w ogóle nie zarabia przez kilka pierwszych godzin działalności każdego dnia), trzeba też liczyć się z marnowaniem żywności (ten czynnik związany jest z możliwością sprzedaży produktów tylko do wyznaczonej godziny, siłą rzeczy - wszystkie te zestawy, które nie zostały sprzedane - spisywane są na straty).

Jednak powód, dla którego wielu restauratorów decyduje się na menu śniadaniowe, to chęć przywiązania gościa do lokalu. To jeden z głównych czynników, ponieważ jeżeli klient jest zadowolony z porannej wizyty w restauracji, to prawdopodobnie zechce częściej bywać w lokalu i próbować nie tylko śniadań, ale i innych dań z karty. Zdecyduje o tym przede wszystkim atmosfera, serwis, ale i smak dań, które zna z poprzednich odwiedzin. W ten sposób restaurator tworzy przywiązanie gościa do lokalu, swojego rodzaju pętlę, w której restauracja zaprasza do siebie gościa i jest w stanie zaspokoić jego potrzeby o każdej porze dnia.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<