Przyszłość jest wegańska!
W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi cierpi z powodu otyłości, chorób przewlekłych czy nowotworów. Z tej przyczyny wielu konsumentów zmieniło sposób żywienia. Zmiana diety z mieszanej na roślinną może wywołać wiele korzyści dla zdrowia człowieka.
Dieta roślinna w porównaniu do zwierzęcej ma wiele zalet, ponieważ posiada większą wartość odżywczą przy mniejszej wartości energetycznej. Cechuje się też małą zawartością węglowodanów prostych, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i związków rakotwórczych. Ponadto zawierają duże ilości witaminy C oraz potasu.
Dieta roślinna to ważna część weganizmu jako stylu i filozofii życia, ale również wybór w trosce o własne zdrowie i samopoczucie. Odstawienie produktów pochodzenia zwierzęcego wiąże się z wieloma pozytywnymi skutkami, zarówno dla zdrowia, ale również dla zwierząt, środowiska i całej naszej populacji.
Coraz więcej koncernów decyduje się na poszerzenie gamy swoich produktów, o te roślinne. Stało się to na tyle popularną praktyką, że praktycznie każda firma spożywcza posiada produkty roślinne. Z tej przyczyny postanowiliśmy przedstawić jeden z najbardziej popularnych wegemitów.
Pojawia się wiele opinii na temat tego, że dieta wegańska jest niedoborowa. Mit. Dieta oparta tylko na mięsie również nie dostarcza organizmowi wielu witamin i minerałów. Jednak najważniejsza jest równowaga. Dlatego prawdą jest, że każda zbilansowana dieta jest odpowiednia dla człowieka, gdy uwzględnia podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych i nie wiąże się również z nadmiarem któregoś z nich.
Diety wegetariańskie jako diety eliminacyjne mogą jednak budzić sceptyczne poglądy, ponieważ z eliminacją konkretnych składników wiąże się zawsze ryzyko niedoboru składnika znajdującego się w produkcie, który zwyczajnie się odstawia. Dlatego warto przyjrzeć się w swojej diecie składnikom, przy których ryzyko niedoboru jest największe, niezależnie czy spożywa się mięso, czy nie.