Przygotowania do wietnamskich świąt: czas, start!

Przygotowania do wietnamskich świąt: czas, start!

Gdy nam w głowach wielkanocne mazurki, Wietnamczycy przygotowują - pięć owocowych tac składanych przodkom i konkursy gotowania ryżu! Już wkrótce na Półwyspie Indochińskim odbędzie się jedno z najważniejszych świąt w roku - Święto Królów Hung. Obchodom będzie towarzyszył kultowy festiwal oraz wiele apetycznych tradycji. O kulinarnych symbolach tego święta w Wietnamie, odpowiada Linh Ziółkowska, Managerka restauracji Wi-Taj.

Święto jak żadne inne

Święto Królów Hung jest głęboko zakorzenionym w świadomości Wietnamczyków Dniem Pamięci Wietnamskich Królów, a od 2012 roku ich kult został wpisany na niematerialną listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. To ruchome święto, wypadające w tym roku 10 kwietnia, jest dla wielu doskonałą okazją do powrotu w rodzinne strony, a także do jednoczenia się wszystkich obywateli, którzy wspólnie upamiętniają swoich przodków, modlą się i składają ofiary. Co wydarzy się 10 kwietnia w Wietnamie?

Pochody, ceremonie, uroczyste przemówienia i zabawy są tym, z czym zetkniemy się, odwiedzając Wietnam w pierwszej części trzeciego miesiąca księżycowego. Właśnie wtedy odbywa się tam słynny Festiwal Świątyni Hung - wyjaśnia Linh Ziółkowska, Managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Wspomniana świątynia jest starożytnym zabytkiem mieszczącym się kilkadziesiąt kilometrów od Hanoi. Jest położona na samym szczycie blisko 200-metrowej góry, z której rozciąga się nieprawdopodobny widok na malowniczą okolicę!

Świąteczne smaki po królewsku

Ze Świętem Królów Hung łączą się liczne tradycje kulinarne, które nadają tym dniom niepowtarzalnego smaku. Jak informuje Linh Ziółkowska, wielu Wietnamczyków nie wyobraża sobie tych świąt bez banh chung i banh day i jednocześnie podkreśla, że oba te ciastka, przygotowane są na bazie kleistego ryżu, który jest podstawą wietnamskiego rolnictwa, są też bardzo popularne podczas wielu ważnych wietnamskich świąt. Szczególne miejsce zajmuje tu zbliżające się Święto Królów. Dziś można nazwać je tradycyjnymi wietnamskimi potrawami.

Centralnym punktem festiwalu jest 10. dzień trzeciego miesiąca lunarnego. Uroczystym ceremoniom i odświętnym strojom towarzyszy składanie ofiar z pięciu owocowych tac, tradycyjnych ciastek oraz licznych specjałów ze wszystkich regionów Wietnamu. Wśród ludowych zabaw i angażujących zawodów jest także konkurs gotowania ryżu, który Wietnamczycy wręcz królują!