Przed nami wybór Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022
Wydarzenie odbędzie się jutro (8 czerwca) w Ostoi Chobienice. Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.
Zadanie dla uczestników konkursu
Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 - 180 g. oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet, olej, do wyboru smak: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.
Do rywalizacji o tytuł WIelkopolski Kucharz Roku 2022 podczas VII edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego przystąpi sześciu zawodników - profesjonalnych wielkopolskich kucharzy:
1. Bartosz Zajdel
2. Paweł Kubera
3. Jakub Żymelski
4. Adam Lelewer
5. Dominik Świątecki
6. Przemysław Szwak
A poniżej lista jury, które będzie oceniało przygotowane przez zawodników dania konkursowe:
1. Paweł Oszczyk - Przewodniczący
2. Joanna Brodzik - Gość Specjalny
3. Paweł Salamon
4. Marcin Budynek
5. Mariusz Pieterwas
6. Magdalena Ossowska
7. Bartłomiej Witkowski
8. Dawid Łagowski
Będziemy na bieżąco informować o etapach konkursu!