Przed nami wybór Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022

Przed nami wybór Wielkopolskiego Kucharza Roku 2022

Wydarzenie odbędzie się jutro (8 czerwca) w Ostoi Chobienice. Celem Konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą. Zwycięzca Konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2022.

Zadanie dla uczestników konkursu

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie potrawy w formie dania głównego w ilości 7 porcji o gramaturze w przedziale 160 - 180 g.  oraz sałatki w ilości 4 porcji. Obowiązkowym składnikiem dania głównego jest: pstrąg patroszony oraz jesiotr filet, olej, do wyboru smak: porowy, wędzone warzywa, suszone pomidory lub czosnek i szpinak. Do sałatki należy użyć: jabłka oraz Pepitki z czerwonej soczewicy i marchewki. Pozostałe składniki są w gestii uczestnika.

Do rywalizacji o tytuł WIelkopolski Kucharz Roku 2022 podczas VII edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego przystąpi sześciu zawodników - profesjonalnych wielkopolskich kucharzy:

1. Bartosz Zajdel

2. Paweł Kubera

3. Jakub Żymelski

4. Adam Lelewer

5. Dominik Świątecki

6. Przemysław Szwak

A poniżej lista jury, które będzie oceniało przygotowane przez zawodników dania konkursowe: 

1. Paweł Oszczyk - Przewodniczący

2. Joanna Brodzik - Gość Specjalny

3. Paweł Salamon

4. Marcin Budynek

5. Mariusz Pieterwas

6. Magdalena Ossowska

7. Bartłomiej Witkowski

8. Dawid Łagowski

Będziemy na bieżąco informować o etapach konkursu!