Projektowanie karty win do restauracji

Projektowanie karty win do restauracji

Posiadanie karty win w lokalu gastronomicznym podnosi prestiż miejsca oraz jakość oferty. Ważne, żeby zrobić to w sposób przemyślany i dobrać wina tak, aby tworzyły one spójną całość z kartą menu i profilem samej restauracji.

W Polsce posiadanie karty win przez restaurację jest w obecnych czasach rzeczą coraz bardziej oczywistą. Aby mogła ona stanowić istotną przewagę konkurencyjną i podnosić wartość oferty lokalu, powinna być odpowiednio zaprojektowana. W VININOVA przy tworzeniu nowej karty zawsze towarzyszy sommelier, natomiast opracowanie techniczne powierzane jest doświadczonym grafikom. Proces twórczy, jakim jest projektowanie karty win, należy rozpatrywać w dwóch aspektach: produktowym oraz estetycznym.

Wina dopasowane do profilu restauracji i odpowiednia liczba pozycji w karcie

            Mówiąc o wymiarze produktowym, mamy na myśli dobór odpowiednich win dla lokalu. Pierwszym elementem, który należy uwzględnić, jest profil restauracji. Inne wina dopełnią idealnie ofertę lokalu z kuchnią włoską, co innego połączy się perfekcyjnie z owocami morza, jeszcze inne propozycje dobrać należy do często niezwykle bogatej i aromatycznej kuchni tajskiej czy indyjskiej. Niejako rozwinięciem tego spojrzenia jest parowanie konkretnych win z daniami. Takie podejście z jednej strony ułatwia wybór gościom, z drugiej jeszcze mocniej akcentuje fakt, iż nasze podejście do kwestii win jest przemyślane i profesjonalne.

Drugi aspekt to określenie docelowej liczby pozycji w projektowanej karcie. W wielu przypadkach karta zbudowana już na kilkunastu pozycjach może okazać się wystarczająca, przynajmniej na start. W innych przypadkach, kiedy restaurator chce mocno zaakcentować swoją ofertę winiarską, karta może oprzeć się nawet na stu i więcej pozycjach. W celu zaspokojenia wszystkich powyższych potrzeb warto postawić na współpracę z importerem, który posiada odpowiednio bogate i przekrojowe portfolio win z całego świata. Tak rozbudowaną ofertę zgromadziła przez lata VININOVA, która obecnie może zaproponować swoim partnerom wybór spośród prawie ośmiuset pozycji. Warto przy tym skorzystać z pomocy zatrudnionego przez firmę sommeliera, który przeprowadzi nas przez meandry tak bogatego portfolio i wskaże wina najbardziej wartościowe z punktu widzenia naszej restauracji.

Estetyka karty win

            Tworzenie karty w sensie opracowania graficznego jest również niezwykle istotnym elementem. Wyeksponowanie przyjętej selekcji win poprzez stworzenie osobnego opracowania, oderwanego od karty menu, pokazuje gościom, iż wina są w naszym lokalu bardzo istotną składową oferty. Kartę warto dostosować do identyfikacji graficznej miejsca (kolory, logo, czcionki, niekiedy również materiał wykonania). Dzięki wielu latom doświadczenia grafik współpracujący z VININOVA wypracował rozwiązania estetyczne, które w sposób optymalny realizują najbardziej ambitne założenia.

Znajomość karty win i winepairing

            Ostatnim etapem, który powinien nastąpić już po stworzeniu karty win, jest szkolenie personelu. Bogaty i fascynujący świat win często stanowi barierę dla obsługi, która nie miała nigdy wcześniej z tą materią do czynienia. Dobre szkolenie powinno nie tylko przybliżyć kelnerom pozycje wybrane do karty, ale w szerszym wymiarze pokazać im świat wina w ogóle. Tak prowadzone przez sommelierów VININOVA szkolenia powodują, że zespół zatrudniony w restauracji nabiera śmiałości w proponowaniu oraz serwowaniu wina, co wprost przekłada się na poziom sprzedaży i zadowolenie gości.

            Podsumowując, karta win w restauracji to doskonały pomysł na rozwój i istotna przewaga konkurencyjna dla restauratora. Żeby jednak faktycznie mogła stanowić atut, warto podjąć współpracę z importerem, który nie tylko zapewni doskonałej jakości trunki, ale również pomoże od strony merytorycznej i technicznej przygotować optymalną kartę win. Wszystkie te cechy zawiera w sobie oferta poznańskiego importera VININOVA.

Artykuł powstał przy współpracy z VININOVA

autor: Michał Popiołek, przedstawiciel handlowy HoReCa w firmie VININOVA, sommelier