Posłowie chcą obniżyć VAT dla gastronomii?

Posłowie chcą obniżyć VAT dla gastronomii?

Posłowie pięciu różnych ugrupowań chcą wnieść o obniżenie podatku VAT dla lokali gastronomicznych z 8 do 5 proc. Dla Skarbu Państwa taki ruch to koszt ok. 1,4 mld zł. Przedstawiciele branży nie mają jednak złudzeń - bez pomocy rządu dojdzie do fali zamknięć restauracji.

Ministerstwo Finansów negatywnie oceniło pomysł, bo na rynku przykładowa butelka wody byłaby inaczej opodatkowana w restauracjach, a inaczej w handlu detalicznym. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wielokrotnie apelowała do rządu o obniżenie VAT na usługi i produkty gastronomiczne i cateringowe. Jedną z dwóch petycji w tej sprawie IGGP przesłał do Sejmu we wrześniu ub.r., ale apele były odrzucane.

Kondycja branży gastronomicznej jest trudna. Jest to sektor, który od początku pandemii ponosił i będzie ponosić największe szkody. A co ciekawe mimo licznych apeli IGGP ? w dalszym ciągu nie podano konkretnych rozwiązań. We wrześniu 2021 r., jak wynika z Krajowego Rejestru Długów, łączne zadłużenie firm z branży hotelarsko-gastronomicznej w Polsce przekroczyło 300 mln zł. Średnio każde przedsiębiorstwo było wtedy blisko 30 tys. zł pod kreską.

Z tego powodu kwestia obniżenia VAT-u dla restauracji wróciła do Sejmu. Posłowie z inicjatywy IGPP złożyli projekt zmiany ustawy o podatku od towarów i usług. Podpisało się pod nim łącznie 37 przedstawicieli Konfederacji, Spraw Polskich, Koalicji Polskiej, PSL, Porozumienia Jarosława Gowina oraz Polski 2050.

Posłowie usunęli z petycji zapisy pozwalające na obniżenie VAT np. na napoje owocowe i wodę butelkowaną. Z kolei w projekcie mowa jest już tylko o usługach i produktach wytwarzanych na miejscu.

Gastronomia bardzo ucierpiała przez pandemię koronawirusa. Dodatkowo doszły zmagania z inflacją, wzrost cen energii i gazu. Z tej przyczyny dochodzi do fali zamknięć restauracji. W tych okolicznościach przedsiębiorcom bardzo trudno prowadzi się lokale gastronomiczne. Dlatego w dalszym ciągu posłowie postulują o obniżenie podatku VAT dla restauratorów. Bez tego połowa z nich może zamknąć działalność.

Zmiana ustawy "wpłynie zdecydowanie pozytywnie na sytuację finansową przedsiębiorców, co pozwoli na utrzymanie dotychczasowego zatrudnienia na stabilnym poziomie". Czy tylko obniżenie VAT, pomoże branży gastronomicznej?

Sektor gastronomiczny zmaga się też z brakiem pracowników, z racji tego, że nie wiadomo, czy lokale nie zostaną ponownie zamknięte z dnia na dzień. Dodatkowo rząd i media w dobie pandemii koronawirusa przedstawiają restauracje jako bardzo niebezpieczne. To wpłynęło na to, że Polacy zmieniają nawyki żywieniowe oraz korzystają z dowozów.

Projekt ustawy obniżający VAT dla gastronomii do 5 proc. został złożony w połowie grudnia 2021 r. Został skierowany do konsultacji m.in. w Narodowym Banku Polskim, Konfederacji Lewiatan. Jakiej reakcji Prawa i Sprawiedliwości spodziewają się posłowie po złożeniu projektu ustawy? Wielkiego optymizmu nie ma np. w Konfederacji. Nie zdarzyło się to w tej kadencji Sejmu, by posłowie PiS poparli coś, co odrzucił rząd.