Pierogarnie Stary Młyn świętują 15. urodziny

Pierogarnie Stary Młyn świętują 15. urodziny

Pierwsza Pierogarnia spod szyldu Starego Młyna otworzyła swoje drzwi dla klientów w 2007 roku w Toruniu, wtedy znana jako Stary Toruń. Od tego czasu minęło 15 lat! Z tej okazji właściciele wspominają babciną pomoc, skromne początki oraz rozwój restauracji w Toruniu. Od 16 do 22 maja goście mają możliwość spróbowania specjalnych urodzinowych pierogów, które na co dzień są niedostępne w menu - limitowane wersje pieczonych pierogów sprzed lat, o które najczęściej prosili goście.

Interesującą ciekawostką jest, iż pierwszy lokal Pierogarni Stary Młyn jest prawdopodobnie jedyną restauracją w Polsce, przez którą płynie rzeka. Struga Toruńska od XIII wieku zasilała fosy zamkowe, miejskie młyny oraz browar. Dzisiaj można ją podziwiać przez szybę w podłodze restauracji.

Jak mówi Maciej Podlaszewski, właściciel sieci Pierogarni Stary Młyn:

- Pierogarnia Stary Młyn to sieć restauracji, którą założyliśmy z miłości do smaków dzieciństwa - pierogów i frykasów, którymi karmiły nas mamy i babcie. Gdy wracam pamięcią do początków Starego Młyna to zdaję sobie sprawę jak długą drogę przeszliśmy. 15 lat temu gdy zaczynaliśmy, byliśmy restauracją z niewielkim zespołem, który rozpoczynał przygodę z gastronomią. Przez pewien czas wspierała nas nawet moja babcia, wypiekając ciasta w swoim domowym piekarniku. Dziś jesteśmy prężnie rozwijającą się siecią. To duża zasługa zespołu, który chętnie podejmuje się nowych wyzwań. Poszukujemy nowinek kulinarnych, ale też technologicznych, wszystko to by usprawnić proces obsługi gości i udoskonalić nasze dania.

Specjalnością Pierogarni jest kuchnia polska, którą łączą z nowoczesnymi i kreatywnymi pomysłami. Właściciele pamiętają o tradycji, jednakże idą również z duchem czasu, by odpowiednio się rozwijać. Chętnie sięgają po regionalne produkty, pochodzące bezpośrednio od producentów. Obserwują także większe zainteresowanie jakościowymi i rzemieślniczymi przetworami, miodami oraz alkoholami.

Szef kuchni Pierogarni Stary Młyn, Radosław Kozłowski, jest związany z lokalem od samego jego początku. Jak mówi:

- Lepię pierogi w Starym Młynie od otwarcia pierwszej restauracji. W tym okresie zmieniło się u nas bardzo wiele. Dużą rolę w dzisiejszych restauracjach odgrywa nowoczesna technologia i łączność - to elementy, których nie widać na pierwszy rzut oka. Dziś cały proces obsługi gości, od wejścia do restauracji, przez złożenie zamówienia i przygotowywanie dania został usystematyzowany. To pomaga utrzymywać tą samą jakość we wszystkich restauracjach sieci.

Aby uczcić piętnaste urodziny, goście restauracji będą mogli skosztować specjalnej oferty i cofnąć się do początków Starego Młyna. Od 16 do 22 maja dostępne będą piecuchy sprzed lat, z sześcioma limitowanymi farszami. Dodatkowo wybierając dowolną urodzinową pozycję, goście otrzymają słodki prezent prosto ze Spiżarni Starego Młyna. Jakie pierogi znajdują się w limitowanej ofercie?

  • Dziadzine, z wędzoną szynką, czerwoną papryką i serem.
  • Chłopskie, z kaszanką, kiszoną kapustą i majerankiem.
  • Kowala, z farszem z lokalnych ziemniaków okraszanych wędzonym boczkiem.
  • Brokulaki, z wiosennymi brokułami gotowanymi na parze i serem pleśniowym.
  • Zza Wielkiego Muru, ze smażoną piersią z kurczaka i warzywami w chińskim stylu.
  • Anielskie, ze słodkim kajmakiem, płatkami owsianymi i rodzynkami w kruchym cieście.

Od 2009 roku Stary Młyn funkcjonuje w systemie franczyzowym. Dziś restauracje te obecne są w kilku miastach Polski - w Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi, Wrocławiu oraz Kaliszu. Co ważne, od 2021 roku Stary Młyn jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Jest to wyróżnienie przyznawane restauracjom i producentom, którzy szczególnie dbają o zachowanie i rozwój lokalnych tradycji kulinarnych.