Owoce morza i ryby hodowane komórkowo

Owoce morza i ryby hodowane komórkowo

Jeden z największych producentów mrożonek w Europie, rozpocznie pracę nad produkcją mięsa ryb i owoców morza metodą komórkową - w laboratorium.

Producent przekazał, że zamierzają skomercjalizować produkty z mięsem ryb i owoców morza wytwarzane w laboratorium metodą komórkową. Według firmy, pomoże to zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na te produkty oraz wesprze walkę z przełowieniem w morzach i oceanach.

Według tegorocznego raportu Komisji Europejskiej na temat wykorzystywania zasobów wodnych Wspólnoty Europa jest największym importerem ryb i owoców morza na świecie. Obywatele Unii Europejskiej jedzą ich trzy razy więcej niż produkują.

Proces produkcji komórkowej mięsa ryb i owoców morza został opracowany przez kalifornijską firmę BlueNalu. Z mięśni ryb izoluje się ich żywe komórki, tłuszcz i tkankę łączną. Następnie odżywia się je i rozmnaża w warunkach klinicznych. Na ostatnim etapie formuje się  produkt do pożądanej postaci w powszechnie znany w przemyśle spożywczym sposób - przekazała kalifornijska firma. W procesie nie używa się modyfikacji genetycznych - podkreślają przedstawiciele firmy.