Nowe alternatywy mięsa roślinnego

Nowe alternatywy mięsa roślinnego

Sektor żywności wegetariańskiej i wegańskiej cały czas się rozwija. Alternatywne mięso wyprodukowane ze składników roślinnych i wydrukowane w technice 3D trafiło z Izraela na stoły m.in. luksusowych restauracji we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech.

Na europejski rynek zaczynają trafiać zupełnie nowe produkty proponowane przez Izraelską firmę Redefine Meat. Spółka współpracująca ze 150 restauracjami na lokalnym rynku, zwiększa wydajność swojej produkcji i swoją działalność zaczyna na rynku europejskim. Ich działalność cały czas się rozwija, ponieważ produkowane produtky roślinnego mięsa są kilka razy większe niż poprzednie.

Spółka ma też nie lada wyzwania. Są nimi duże kawałki alternatywnej wołowiny. Produkty są przygotowane z przygotowanej z mieszanki białka sojowego i grochowego, ciecierzycy, buraków, drożdży odżywczych i tłuszczu kokosowego. Rolą tej mieszanki jest zastąpienie oryginalnych steków bavette. Dotychczas wyroby Redefine Meat były używane jako kiełbaski i wsady do hamburgerów.

Wszystkie te działania są zapowiedzią obiecującego początku. Izraelska firma, mająca konkurencję na świecie w postaci amerykańskich producentów oraz hiszpańskiej marki planuje budowę pięciu fabryk w Izraelu, Stanach Zjednoczonych, Europie i Azji.