Najlepszy ser świata

Najlepszy ser świata

Został wybrany ser roku 2021 - produkt pochodzi z niedużej serowarni z Hiszpanii. Pokonał on 4079 konkurentów z ponad 40 krajów.

Podczas tegorocznego World Cheese Awards pierwsze miejsce zajął miękki kozi ser z Hiszpanii. Ser Olavidia zdobył w głosowaniu 103 głosy, pokonując produkt z francuskiej Fromagerie Berthaut - myty spirytusem ser z Marc de Bourgogne. Przed głosowaniem jeden z sędziów, Jason Hids, przekonywał o wyjątkowości tego wyrobu, charakteryzując go jako ser o "bogatej, uwodzicielskiej, kremowej konsystencji". Został wyprodukowany w małej serowarni Lacteos Romero Pelaez, która zatrudnia jedynie sześciu pracowników i używa marki Quesos y Besos, co oznacza Sery i Pocałunki. Właścicielką firmy jest Silvia Pelaez, a o zwycięskim produkcie mówi, że "jest małym, skromnym serowarem z Jean". Co ciekawe miasto Jean znane przede wszystkim z oliwek, które mogły przyczynić się do zwycięstwa tego sera, który przyciągał uwagę zauważalną czarną pręgą pośrodku, która prawdopodobnie była efektem użycia popiołu z pestek oliwek. Popiół ten, wraz ze szlachetnymi odmianami pleśni, został wykorzystany w procesie dojrzewania sera.

Sery były oceniane przez zespół 250 sędziów - szefów kuchni, sommelierów, sprzedawców serów i naukowców zajmujących się żywnością. Skupiali się oni na wyglądzie, dotyku, zapachu i smaku każdego z serów. Najwięcej punktów przyznawano za smak i odczucie w ustach. Z ponad czterech tysięcy wybrano szesnaście najlepszych serów. Ich oceną zajęło się tzw. super jury złożone z 16 sędziów, nie mających żadnych związków biznesowych z producentami produktów, które dostały się do ostatniego etapu konkursu.