Kuchnia włoska: numero uno in Polonia

Kuchnia włoska: numero uno in Polonia

Kuchnia włoska jest najbardziej popularną kuchnią regionalną na całym świecie, więc i w Polsce ma swoich wiernych fanów, i to nie mało! Kto z nas nie lubi makaronów, tiramisu, a przede wszystkim pizzy? Zwłaszcza ta ostatnia cieszy się u nas wielkim uznaniem. A co za tym idzie? Pizzerie w Polsce wyrastają jak grzyby po deszczu. Prawdopodobnie każde z naszych miast posiada co najmniej kilka włoskich restauracji. Takie wyniki świadczą o jednym - kuchnia włoska klasyfikuje się w naszym jadłospisie naprawdę wysoko, można rzec, że jest ona numerem jeden w Polsce, czy jakby mógł powiedzieć Włoch: numero uno in Polonia!

Jak wiemy, to nie jest tak, że Włosi w całym państwie jedzą tylko pizzę oraz makarony. Różne ludy, zamieszkujące tereny dzisiejszych Włoch, odegrały swoją rolę w kształtowaniu kulinarnych zasad tego regionu, dlatego dania włoskie są różnorodne i mają charakterystyczne cechy, zależne od danego regionu. W zależności od części kraju, do jakiej byśmy się udali, zjemy coś innego, ale są dodatki, które łączą tę kolebkę sztuki kulinarnej w jedno. Są to między innymi:

  • Sery - we Włoszech możemy skosztować wyśmienitego parmezanu, mozzarellę, ricottę, mascarpone, gorgonzolę. Są dodatkiem do pizzy (mozzarella), spaghetti (parmezan), deserów (mascarpone, ricotta), a także jedzone jako przystawka.
  • Przyprawy - to koniecznie oregano oraz bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn. Bez nich dania włoskie nie istnieją.
  • Nie można zapomnieć o rybach i owocach morza, to m.in. łosoś, tuńczyk, makrela, dorsz, flądra, sardele, śledzie i sardynki oraz raki, krewetki, kraby, homary, langusty, przegrzebki, sepie, ośmiornice, kalmary. Najczęściej podaje się je grillowane lub pieczone.
  • Podstawą jest i mąka (typ 00), ponieważ bez niej nie byłoby prawdziwej, włoskiej pizzy. Mąka tego typu jest bardzo delikatna, lekka, pełna glutenu - z tych powodów świetnie zachowuje się podczas wyrabiania ciasta.
  • Kolejnym składnikiem scalającym Włochy w jedność jest szynka parmeńska - zarówno traktowana jako przystawka (np. z dodatkiem owoców), ale również chętnie dodawana do pizzy.
  • Ostatnimi i również niezbędnymi dodatkami są: pomidory, cebula, karczochy, czosnek oraz oliwki. Stanowią one podstawę każdego włoskiego dania - zarówno na bazie makaronu, jak i w sałacie, na grzankach, z mięsem czy serami.

Fundamentem kuchni włoskiej są świeże składniki, najwyżej jakości. To właśnie ten czynnik decyduje o jakości włoskich dań. Włosi słyną z kunsztu kulinarnego, polegającego też na wykorzystaniu nie tylko dobrych dodatków, ale najlepiej dostępnych w bliskim sąsiedztwie, a już na pewno nie tych produkowanych na masową, przemysłową skalę.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<