Koszty opakowań: firmy spożywcze walczą o rentowność
Nowy rok to znaczące zmiany. Pewne jest to, ze do największych wyzwań w roku 2022 dla sektora produkcji i przetwórstwa żywności należy - utrzymanie rentowności w warunkach niespotykanego od dwóch dekad gwałtownego wzrostu kosztów produkcji spowodowanego zarówno olbrzymimi wzrostami cen energii, w tym kluczowego w wielu procesach produkcyjnych i przechowalniczych gazu ziemnego, jak i kosztami skokowego wzrostu cen surowców na rynkach światowych, kosztów opakowań i półproduktów.
Jak się okazuje, obniżenie podatku VAT na część produktów żywnościowych nic w tym zakresie nie zmieni, bo VAT z założenia jest podatkiem neutralnym dla przedsiębiorcy. Ubocznym efektem tej obniżki może być wzrost kosztów dla handlu detalicznego, bo kupując produkty od producentów z 5% VAT w styczniu, nie będą mogli już skompensować tego kosztu sprzedając te produkty w lutym. Czyli albo będą musieli podnieść cenę netto, albo stracą 5%.
Produkcja żywności - nowe ustawy to kolejne koszty
Wzrosty kosztów z tytułów nowych opłat i obowiązków będą dużo większe. Dlatego niezwykle ważne jest, aby w regulacjach pojawił się mechanizm gwarantujący przedsiębiorcom, że nie zapłacą trzykrotnie za wprowadzenie tego samego opakowania na rynek. Ponadto wszelkie opłaty powinny być ustalane na podstawie rzeczywistych kosztów, transparentnych kosztów zbiórki i przygotowania do recyklingu powiązanych z efektywnością systemów. Bezwzględnie przestrzegany powinien być mechanizm tzw. kosztu netto gwarantujący przedsiębiorcom pomniejszenie ponoszonych przez nich kosztów o przychody ze sprzedaży zebranych odpadów opakowaniowych.