Kostki lodu - jaką wodę mrozić i dlaczego ma to znaczenie?

Kostki lodu - jaką wodę mrozić i dlaczego ma to znaczenie?

Rozpoczyna się sezon letni. Przed nami czas pełen słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że podczas aktywnego wypoczynku, spaceru lub dnia na leżaku, mamy ochotę na chłodne napoje. Soki, drinki, koktajle - smakują tylko w odpowiednio niskiej temperaturze, a to już kwestia lodu. W poniższym artykule, postaramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego to jaką wodę mrozimy ma znaczenie.

Mogłoby się wydawać, że zrobienie kostek lodu nie wymaga żadnego zastanowienia czy szczególnych instrukcji. Wbrew pozorom, nie bez znaczenia pozostaje jakość oraz temperatura wody, której użyjemy do wypełnienia worków lub foremek do lodu.

Jakość wody ma znaczenie

Jakość wody, której używamy do mrożenia, ma ogromne znaczenie i wpływa zarówno na jej smak, jak i zawartość składników odżywczych, a nawet kwestie estetyczne. Woda kranowa, którą najczęściej nalewamy do pojemników na lód, nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Zarówno jej posmak, jak i zapach mogą po zamrożeniu wpłynąć na smak schładzanego lodem napoju. Proces mrożenia pozwala na pozbycie się zanieczyszczeń, jednak aby zwiększyć pewność i poczucie bezpieczeństwa, warto stosować filtry do wody.

Filtry do wody pitnej to niepozorne urządzenia, które znacząco mogą przyczynić się do poprawy jakości naszej kranówki, co niesie za sobą cały szereg korzyści. Specjalny filtrator wody z aktywnym węglem wzbogaca ją także w niezbędne składniki mineralne potrzebne naszemu organizmowi. Taka woda jest zdecydowanie lepszym materiałem na kostki lodu do wszelkich napojów!

Czy temperatura ma znaczenie?

Co jeszcze warto wiedzieć o czymś, jak się wydaje, tak prostym jak kostki lodu i proces ich tworzenia? Jak się okazuje nie bez znaczenia jest także temperatura użytej i przefiltrowanej uprzednio wody. Co ciekawe, to właśnie ciepła woda zamarza znacznie szybciej niż zimna. Po licznych badaniach i przeprowadzonych testach naukowcy potwierdzili, że optymalna temperatura wody do mrożenia to około 35 stopni Celsjusza. Eksperci utrzymują także, że przed zamrożeniem warto dodatkowo przegotować wodę, co pozbawi ją części soli mineralnych, a co za tym idzie - dodatkowo przyspieszy proces zamarzania.