Kilka wskazówek na zdrowe święta

Kilka wskazówek na zdrowe święta

Święta Bożego Narodzenia sprzyjają łakomstwu. Co robić, żeby cieszyć się zdrowymi świętami i tym samym nie przejadać się? Najlepiej jeść z umiarem, zrezygnować z ciast, a później pójść z rodziną na spacer? takie rady słyszeliśmy już wszyscy. Czy są więc jakieś konkretne sposoby na to, żeby nie odbierać sobie całej przyjemności z jedzenia świątecznych specjałów  i nie narzekać na niestrawność?

Pewne jest to, że nie warto się głodzić przed ucztą, ponieważ sprzyja to odkładaniu kalorii. O wiele lepszym pomysłem jest zjedzenie pożywnego, zdrowego śniadania, potem lekkiego, niedużego obiadu. Dzięki temu na kolację będzie można zjeść mniej, a organizm odpowiednio spożytkuje dostarczane mu przez cały dzień składniki odżywcze.

Zacznij świąteczne ucztowanie od białka - oczywista wydaje się w tym przypadku ryba, ale koniecznie uzupełniona warzywami. Na koniec obiadu czy kolacji warto wypić zieloną herbatę. Ułatwi to trawienie i przyspieszy metabolizm oraz pomoże pozbyć się toksyn z organizmu. Nie trzeba jeść wszystkich dwunastu potraw wigilijnych. Święta Bożego Narodzenia to okazja do spróbowania dań, których nie je się na co dzień. Tylko takie specjalne smakołyki, na które mamy ochotę.

Inną propozycją zdrowych nawyków na czas świątecznego ucztowania to wybór wszelkich dodatków np. sosów. Lepiej unikać tych na bazie masła i śmietany, a warto kosztować sosów na bazie oliwy z ziołami i octem balsamicznym albo sosów na bazie jogurtu naturalnego. Zamiast ziemniaków lepiej cieszyć się smakiem lekkiej sałatki, a do tego warto pić wodę, a nie dosładzane soki. Z alkoholi najlepiej wybrać czerwone wytrawne wino - ma mniej kalorii niż wysokoprocentowe drinki.

Tym sposobem po świętach unikniemy uczucia przejedzenia, a dodatkowo dostarczymy sobie niezbędnych wartości odżywczych.