Kiedy w lokalu gastronomicznym sprawdzą się używane sprzęty?

Kiedy w lokalu gastronomicznym sprawdzą się używane sprzęty?

W wielu sektorach gospodarki trwa trend zero waste. W ramach tego założenia zaczęto dawać "drugie życie" wielu produktom i przedmiotom. Czy nadszedł czas na lokale gastronomiczne? Założenie lokalu gastronomicznego i jego prowadzenie, wiąże się z dużymi wydatkami, których oczywiście znaczna część, wynika z konieczności pełnego wyposażenia kuchni.

Ceny profesjonalnego sprzętu mogą być bardzo wysokie, dlatego warto rozważyć kupno tego "z drugiej ręki". Zdarza się też, że koszt zakupu nowego sprzętu gastronomicznego, powstrzymuje potencjalnego inwestora od podjęcia ryzyka biznesowego i próby realizacji marzeń. W takim wypadku zawsze warto rozważyć zakup urządzeń używanych.

Decyzja podjęta?

Otworzenie nowego lokalu gastronomicznego to prawdzie wyzwanie. Przedsięwzięcie to wymaga nie tylko pomysłu i dobrego szefa kuchni, ale przede wszystkim sporych nakładów finansowych. Jednym z niezbędnych wydatków jakie musi ponieść każdy restaurator jest sprzęt kuchenny, dzięki któremu możliwe będzie przygotowywanie i serwowanie gościom pysznych potraw. Jak wiadomo, tego typu urządzenia nie należą do najtańszych, dlatego nie każdy może sobie pozwolić na zakup nowych sprzętów. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem może okazać się - sprzęt używany.

W pierwszej kolejności każdy, kto planuje założenie własnego punktu gastronomicznego, musi zdecydować czy chce wyposażyć swój lokal w nowy sprzęt, czy raczej postawi na ten używany. Każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety, dlatego decyzja ta musi być w pełni przemyślana.

Zalety i wady sprzętu używanego

Wybór używanych urządzeń gastronomicznych ma swoje atuty. Jak można się spodziewać, przede wszystkim kuszące są ich wyjątkowo atrakcyjne ceny, a to kryterium ważne jest szczególnie dla tych przedsiębiorców, których budżet jest dość ograniczony. Ponadto, jeśli sprzedawany sprzęt przez lata działał bez zarzutu, to można przypuszczać, że może posłużyć nowym właścicielom przez kolejne lata.

Gdzie szukać używanych sprzętów?

Jednak nie tak łatwo jest znaleźć dobry używany sprzęt gastronomiczny na sprzedaż. Zwykle poszukiwać go trzeba w komisach lub na aukcjach internetowych lub za pośrednictwem poczty pantoflowej. Dodatkowo, jeśli w lokalu jakiś sprzęt potrzebny będzie "na już", to być może trzeba będzie postawić na model prosto ze sklepu.

Każde urządzenie oferowane przez dystrybutorów, powinno być gruntownie sprawdzane przed sprzedażą. Wbrew temu co się powszechnie uważa, firmy oferują też gwarancję na sprzęt komisowy, który często wynosi od jednego do trzech miesięcy. Zdarzają się też oferty od pośredników, którzy informują, że przy większych zamówieniach dostarczają towar pod wskazany adres na ternie całej Polski. Dodatkowo montaż oraz szkolenie z zakupionych produktów można ustalić indywidualnie.

Zalety i wady nowego sprzętu

Dużym plusem nowych sprzętów jest fakt, że urządzenia nie będą wyeksploatowane, dlatego służyć mogą swoim właścicielom przez długie lata. Jest to bardzo istotne, ponieważ częsta konieczność interwencji serwisowych znacznie utrudnia pracę w kuchni. Warto również wziąć pod uwagę, że nowy sprzęt często korzysta z nowych rozwiązań technologicznych, które pozwalają na zmniejszenie kosztów eksploatacyjnych oraz na wzrost i przyspieszenie produkcji. Ponadto nowe urządzenia gastronomiczne pozwalają na spełnienie stale rosnących norm żywienia i standardów higienicznych. Jednak jak wiadomo, nowy sprzęt gastronomiczny jest drogi, a jego ceny często znacznie przekraczają budżet początkujących restauratorów.