Kapusta - jedno z głównych dań świątecznego stołu, czym może zaskoczyć?

Kapusta - jedno z głównych dań świątecznego stołu, czym może zaskoczyć?

Wigilijna kolacja bez kapusty? Nie ma takiej możliwości! Kapusta z grzybami, bigos, uszka, krokiety, pierogi, gołąbki - to warzywo jest nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw. Przygotowywana na różne sposoby, ma swój unikalny smak w każdym wydaniu.

Kapusta jest zdrowym dodatkiem do dań

Kapusta głowiasta to tylko jedna z ponad 20 odmian kapusty uprawianych w Europie. W Polsce oprócz niej jadamy kapustę czerwoną i pekińską, chętnie też wybieramy inne warzywa z rodziny kapustnych. To wyjątkowo zdrowe warzywo, bo każda odmiana (kalafior, brukselka, brokuł, kalarepa, jarmuż) posiada mnóstwo wartości odżywczych.

Polecana przez dietetyków

Kapustą można zajadać się bez obaw o nadmiarowe kilogramy. Ma tylko 33 kalorie w 100g, a jej smak dobrze współgra z innymi warzywami w surówkach i sałatkach. Dzięki temu kapusta sprawdzi się w każdej diecie odchudzającej, ale też w jadłospisie diabetyków. Co ciekawe, należy do warzyw o najniższym indeksie glikemicznym - IG kapusty wynosi zaledwie 15!

Kapusta wspiera układ pokarmowy

Kapusta jest bardzo dobrym wsparciem dla układu pokarmowego. Jest bogatym źródłem błonnika, który nie dość, że szybko syci, to jeszcze pomaga nam sprawniej trawić. Sok z surowej kapusty bywa polecany na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także na niestrawność.

Kapusta - naturalny probiotyk

Jest bogatym źródłem witaminy C. Jak się okazuje, 100 g kapusty pokrywa ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę, która skraca czas trwania infekcji i pomaga wzmocnić odporność. Resztę dziennego zapotrzebowania możemy uzupełnić np. szklanką soku jabłkowego lub papryką, która zawiera nawet kilka razy więcej witaminy C od cytryny. A oprócz tej witaminy, warto wzmocnić odporność także naturalnym probiotykiem, czyli kapustą kiszoną. Jak wszystkie kiszonki, tak i ona wspiera florę bakteryjną jelit, a to z jelit pochodzi duża część naszej odporności i dobrego samopoczucia - ok. 90% serotoniny, czyli neuroprzekaźnika nazywanego "hormonem szczęścia" powstaje właśnie w nich!

Kapusta dla ładnej skóry i mocnych kości

Prozdrowotne właściwości kapusty nie kończą się na odporności, bo zawarta w niej witamina C przyczynia się do produkcji kolagenu, czyli budulca naszej skóry. W połączeniu z prowitaminą A, którą znajdziemy np. w soku marchwiowym, można w pełni zadbać o jędrność skóry od wewnątrz. Jedzenie kapusty jest również korzystne dla kości dzięki obecności witaminy K - 100 g kapusty pokrywa prawie całe nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.

Kapusta i profilaktyka

Oprócz witamin w kapuście znajdziemy sporo folianów, które wspomagają wiele procesów w naszym organizmie. Foliany są silnymi przeciwutleniaczami: chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i mają udowodnione działanie antynowotworowe.