Jakub Filipek Mistrzem Polski Sommelierów!

Jakub Filipek Mistrzem Polski Sommelierów!

Zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

W XXI edycji mistrzostw startowało 25 zawodników. Konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał trzy etapy.

Zadanie finałowe

Finał z udziałem publiczności składał się z części serwisowej, sensorycznej i praktycznej, sprawdzającej umiejętność pracy w zespole i zarządzanie restauracją. Każdy z trzech finalistów w ciągu 18 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zarekomendowanie i zaserwowanie wina musującego oraz wina na kieliszki podanie serów i zarekomendowanie do nich słodkich win, które pochodzą z tych samych regionów, a także obsługa gości na diecie wegańskiej.  

W części sensorycznej zawodnicy musieli zidentyfikować 3 białe wina z hiszpańskich regionów Rioja, Rias Baixas i Rueda oraz trudne do rozpoznania czerwone Xinomavro z Grecji, Baga z Bairady w Portugalii i Barbaresco z włoskiego Piemontu. Pełen opis organoleptyczny dotyczył białego wina Pessac Léognan z Bordeaux. Żadnemu z finalistów nie udało się poprawnie nazwać wina, które degustował i opisywał choć zawodnicy poprawnie opisywali stylistykę. Ostatnim zadaniem w części sensorycznej konkursu była identyfikacja mocnych alkoholi, z której zawodnicy wyszli obronną ręką.

W ostatniej części finaliści mieli przeprowadzić szkolenie dla pracowników w związku z wprowadzeniem do karty nowego wina, którym okazało się Vallle Reale z apelacji Trebbiano d'Abruzzo.

Wina wykorzystane w konkursie:

eliminacje

degustacja 2 win w ciemno

  •  wino białe: Chenin Blanc Barrel Fermented, Stellenrust 2019, RPA
  •  wino czerwone: Crozes Hermitage Les Jalets 2019, P. Jaboulet Aine, Francja

półfinał

łączenie win z potrawami (menu: ceviche z dorsza):

  •  Menetou Salon 2020 Henry Pelle, Loire, Francja
  •  Woodcutters Shiraz 2017, Barossa Valley, Australia

zadanie sprzedażowe:

  • orange wine z Gruzji

finał

serwis wina białego, czerwonego oraz musującego

  •  Santiago Roma Albari'o Rias Baixas, DO, 2020, Hiszpania
  •  Dr. Hermann Riesling Feinherb Mosel Qualitätswein, 2020, Niemcy
  •  Casa Cadaval Reserva Branco Reserva 2018 Tejo DOC, Portugalia
  •  Castellani Chianti Riserva DOCG, 2018, Toskania, Włochy
  •  Le Gode Rosso di Montalcino DOC, 2018, Toskania, Włochy
  •  Uone Primitivo di Manduria DOC, 2020, Puglia, Włochy
  •  Winnica Jadwiga Różowa Pantera Pet - Nat, Polska
  •  Nozeco spumante alcohol free, Francja
  •  Schloss Gobelsburg Blanc de Blanc, Austria
  •  Prosecco Extra Dry, Borgo Molino Corte delle Rose, Włochy
  •  Purcari Freedom Blend Saperavi, Bastardo, Rara Neagra 2020, Mołdawia

identyfikacja win białych

  •  Vi'a Gravonia Crianza 2014, R. López de Heredia Vi?a Tondonia, Rioja DOCa, Hiszpania
  •  Albarińo Pazo de Se?orias 2021, Rias Baixas DO, Hiszpania
  •  Verdeal 500 Floral 2018, Verdejo, Rueda DO, Hiszpania

identyfikacja win czerwonych

  •  Xinomavro 2017, Kintonis Winery, Naoussa PGI, Grecja
  •  Baga Nossa Calcario Vinhas Velhas 2018, Bairrada DOC, Filipa Pato & William Wouters, Portugalia
  •  Barbaresco DOCG Bordini La Spinetta 2019, Piemont, Włochy

degustacja wina w ciemno/opis sommelierski

  •  Chateau Cantelys Pessac Leognan AOC 2019, Bordeaux Francja

identyfikacja mocnych alkoholi

  • Unicum
  • Fernet Branca
  • Underberg
  • Jagermeister
  • Wódka Zbożowa Wyborowa
  • Saint James Rhum Agricole
  • Salitos Tequila Silver
  • Cavallina Bianca Grappa

szkolenie dla pracowników

  •  Valle Reale Vigna di Convento Capestrano Trebbiano d?Abruzzo DOC 2018, Włochy