Czy i jak weryfikować osoby zaszczepione?

Czy i jak weryfikować osoby zaszczepione?

Kiedy będziesz czytać ten artykuł, a więc w połowie sierpnia 2021 roku, pewnie wszyscy nadal będziemy przekonani, iż problem koronawirusa COVID-19 dawno mamy już za sobą. Tak to jakoś w Polsce jest, iż lato daje nam poczucie, że w zasadzie mamy ten problem z głowy. Faktem jednak jest, że eksperci zgodnym chórem zapowiadają, iż jesienią czeka nas niestety czwarta fala. Jednocześnie obowiązujące w Polsce limity już od jakiegoś czasu pozwalają nam wpuszczać do lokali gastronomicznych osoby zaszczepione poza limitem. Kto, kiedy i na jakich zasadach ma jednak prawo weryfikować to, kto faktycznie jest osobą zaszczepioną?

Obecnie, zarówno jeżeli chodzi o działalność gastronomii na co dzień, jak i organizację przyjęć okolicznościowych, do obowiązujących limitów gości nie wlicza się osób zaszczepionych. Czy możesz zorganizować w swojej restauracji przestrzeń wyłącznie dla osób zaszczepionych? Moim zdaniem nie. Nie ma w Polsce przepisów (w odróżnieniu od innych europejskich państw, gdzie co rusz takie regulacje się pojawiają), by coś było wyłącznie dla zaszczepionych. Jeżeli zatem chciałbyś otworzyć podwoje Twojej restauracji tylko dla osób zaszczepionych, może to skierować przeciwko Tobie zarzuty o dyskryminacji osób, które szczepić się nie chcą bądź nie mogą. Zwłaszcza że nie mamy w Polsce obowiązku szczepień przeciwko COVID-19.

Kto to jest osoba zaszczepiona?

Właśnie. Wyjaśnijmy jednak na początku, kogo zgodnie z aktualnie obowiązującymi regulacjami prawnymi w ogóle możemy uważać za osobę zaszczepioną. Nie bez powodu piszę "aktualnie" bo definicja ta ulegała już pewnym zmianom.

Od 12 czerwca za osobę zaszczepioną uważa się zatem osoby, którym wystawiono zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej i upłynęło co najmniej 14 dni od dnia wykonania tego szczepienia. Zaświadczenie o zaszczepieniu jest zaś wydawane po przyjęciu drugiej dawki szczepionki. Oczywiście za wyjątkiem szczepionki Johnson&Johnson, która jest jednodawkowa, a za osobę zaszczepioną uważamy w takim przypadku osobę, która przyjęła jedną dawkę szczepionki i upłynęło co najmniej 14 dni od jej przyjęcia.

Osobą zaszczepioną nie jest zatem osoba, która przyjęła jedynie pierwszą dawkę szczepionki składającej się z dwóch dawek. Osobą zaszczepioną nie jest również osoba, która co prawda dwie dawki zdążyła już przyjąć, ale nie upłynęło jeszcze 14 dni od przyjęcia drugiej dawki szczepionki.

Do tego, aby uznać kogoś w Polsce obecnie za osobą zaszczepioną, potrzebny jest upływ dodatkowych 14 dni od przyjęcia ostatniej - drugiej bądź jedynej - pierwszej dawki szczepionki.

Na marginesie dodam, że zaświadczenie, które otrzymuje osoba zaszczepiona, ważne jest przez rok od przyjęcia ostatniej dawki szczepionki.

Weryfikacja zaszczepionych - podstawa prawna

Kiedy tylko pojawiły się przepisy dotyczące możliwości nieujmowania w limitach gości restauracji osób zaszczepionych, od razu pojawiło się pytanie o to, czy w obowiązujących przepisach faktycznie istnieje podstawa prawna do tego, aby restaurator mógł żądać od gości okazania zaświadczenia o zaszczepieniu. Stosowne zapytania wysłane zostały do wielu instytucji, w tym Premiera RP i Ministra Zdrowia. Odpowiedź nadeszła od... Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Jego zdaniem "przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z 6 maja 2021 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii nie uprawniają podmiotów zobowiązanych do przestrzegania określonego tymi przepisami limitu osób do żądania od nich udostępnienia informacji o zaszczepieniu przeciwko COVID-19.

Ewentualne okazywanie dowodów potwierdzających fakt zaszczepienia może się odbywać jedynie z inicjatywy samej osoby zainteresowanej skorzystaniem z usług takiego podmiotu".

Co to oznacza, gdyby przełożyć te mądre słowa na praktykę?

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<