IX Kulinarny Rajd Mistrzów 2021

IX Kulinarny Rajd Mistrzów 2021

Już po raz dziewiąty we Wrocławiu odbędzie się ogólnopolski konkurs organizowany przez Haston City Hotel, nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski. Wydarzenie rozpocznie się 22 października 2021 roku w Haston Congress Center. W skład jury wejdą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Giancarlo Russo, Wiesław Bober, Theofilis Vafidis, Wojciech Harapkiewicz i Michał Chrapowicz, zaś jurorem prowadzącym będzie Karol Okrasa.

Formularz zgłoszeniowy należy przesyłać do 14 października 2021, do godziny 24:00 na adres konkurs@haston.pl

W konkursie udział weźmie 12 drużyn kucharskich, w skład których wejdzie szef i pomocnik. Uczestnicy zostaną wyłonieni na podstawie konkursu zgłoszeń. Podczas zmagań odbędą się dwie konkurencje - sprawnościowa, polegająca na jak najszybszym luzowaniu dwóch całych kaczek oraz główna, podczas której każda ekipa będzie miała przygotować ciepłą przystawkę na podstawie karpia ze skórą z dowolnym zestawem trzech polskich warzyw oraz danie główne z piersi z kaczki b/k ze skórą, gruszką i dowolnym miodem pitnym. Dodatkowo każdy zespół ma obowiązek użyć (poza mięsem) dowolnego, przynajmniej jednego, produktu z linii CHEF. Produkty te oraz kaczki do konkurencji sprawnościowej zapewnia Organizator. Czas przygotowania przystawki i głównego dania to 1 godzina 15 minut.