Gęsina - tradycja i wyjątkowy smak

Gęsina - tradycja i wyjątkowy smak

Gęsina to chude mięso, które można pokochać za wartości odżywcze i fenomenalny smak. Odpowiednie przygotowanie potrawy z gęsiny pozwala na wydobycie go do maksimum.

Gęsina jest świetnym wyborem dla osób, które dbają o sylwetkę i zdrowie - jest bogata w witaminy, pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, także omega 3 i omega 6, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Pomimo tego, że porcja gęsiny ma sporo kalorii, warto ją włączyć do diety, albowiem wartości odżywczych, jakie w niej znajdziemy, ze świecą szukać w innych wyrobach mięsnych.

 Popularny smalec z gęsi jest stosowany nawet w medycynie naturalnej jako lek na wiele schorzeń, m.in. przeziębienie, zapalenie płuc, egzemę czy łuszczycę.

 W dniu Świętego Marcina w Polsce tradycyjnie jada się rogale świętomarcińskie oraz właśnie gęsinę. Najlepsi kucharze potrafią przygotować wiele potraw opartych na mięsie z gęsi domowej i sprawić, aby była to niezapomniana uczta wrażeń kulinarnych. Choć nasz kraj jest jednym z największych producentów gęsiny w Europie, to mimo wszystko zajadamy się nią niezwykle rzadko. Ten rodzaj mięsa można śmiało traktować jako arystokrację wśród drobiu. Gęsi hodujemy zatem często, ale większość idzie na rynek niemiecki - w tym kraju gęsina jest bardziej popularna i spożywana na co dzień.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<