Gęsina na św. Marcina 2021

Gęsina na św. Marcina 2021

Od 5 do 28 listopada odbywać się będzie XIII edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Zostaną wybrane najlepsze restauracje w Polsce, które w tym czasie zaserwują co najmniej trzy dania na bazie gęsiny. Slow Food Polska zaprosił w tym roku do udziału prawie sto restauracji.

Jacek Szklarka, pomysłodawca akcji, zauważa, że "efekty naszych działań są bardzo wymierne - spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 13 lat temu urosło dzisiaj do około 300 gramów, czyli prawie 18 krotnie. Jednak wciąż z 12 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90 proc. czyli około 22 tys. ton trafia na rynek niemiecki. To co cieszy, to powrót do hodowli gęsi w przydomowych gospodarstwach. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych".

Podobnie jak w latach poprzednich, w akcji "Gęsina na św. Marcina" udział wezmą najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe restauracje. Odbędą się także festyny w skansenach, imprezy plenerowe czy kolacje tematyczne.

W tym roku program akcji będzie wyjątkowy. Organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, takich jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska. Jako że każdego roku jedna z ras jest szczegółowo prezentowana, tak i podczas tej edycji najwięcej uwagi uzyska Gęś Biłgorajska. Ponadto szefowie kuchni zachęcani są do poszukiwania rodzimych ras gęsi we własnych rejonach.

Jak co roku zostanie zorganizowany również konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który zostanie wybrany przez samych szefów kuchni, biorących udział w akcji. Przepis, który zdobędzie najwięcej głosów wygra, zaś jego autor zostanie Królem Gęsiny 2021/2022.

Od kilku lat gęsinie towarzyszy również Wino Świętomarciński rodzimej produkcji, które zostało przygotowane na potrzeby akcji przez Winnicę Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim.

XIII edycja akcji "Gęsina na św. Marcina" trwać będzie od 5 do 28 listopada. Na stronie www.gesina.pl znaleźć można wszelkie szczegóły akcji oraz listę restauracji.