Foodpairing - czas na łączenie smaków!
Szefowie kuchni uwielbiają nieoczywiste połączenia. To właśnie nietuzinkowe smaki sprawiają, że nasze kubki smakowe docierają do miejsc, w których nie były nigdy wcześniej. Tym samym za każdym razem mam szansę poznać nowe połączenia. Jedzenie wydaje się smaczniejsze i bardziej wyraziste.
Co łączyć?
Ser w towarzystwie czerwonego wina, czekolada z dodatkiem chili czy gruszka zestawiona z rukolą - choć te połączenia wydają się być odrobinę nieoczywiste, pokochaliśmy je! Ponieważ kwaskowatość wina idealnie pasuje do konsystencji sera, ostrość chili słodycz czekolady a wyrazistość rukoli orzeźwiającą słodycz gruszki. Chodzi o to, by zachować pewien balans, równowagę w smaku.
W ten właśnie sposób powstała bardzo nowoczesna kulinarna moda - foodpairing. Opiera się ona na łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków i tworzeniu innowacyjnych dań, które zachwycają zarówno aranżacją, jak i wykwintnością.
Jest to idealna okazja dla obu storn: szefowie kuchni mogą uwolnić swoją kreatywność, z kolei konsumenci z przyjemnością próbują nowych połączeń!