Dania roślinne z silną pozycją w restauracji NINE's

Dania roślinne z silną pozycją w restauracji NINE's

Otwarta jesienią 2021 roku na terenie Browarów Warszawskich restauracja Nine's, której współwłaścicielem jest Robert Lewandowski, daje powody do tego, że trend roślinny rośnie w siłę. Obok tradycyjnych potraw, w każdej kategorii dań znajdziemy wegańskie, zbilansowane i przede wszystkim smaczne dania, za których konceptem stoi Tadeusz Müller - ambasador Chefs for Change, konsultant branży restauracyjnej, który sam mówi o sobie "szef kuchni roślinnej".

W menu lokalu znalazły się m.in.: quesadilla podawana z roślinnym mac'n'cheese, Purple Healthy Bowl - połączenie komosy ryżowej z fasolą bycok, fioletowym batatem, rzepą arbuzową, kalafiorem i chrupkim, roślinnym Qurczakiem, podawane z purpurowym dressingiem tahini. Na miejscu powstaje też mleko migdałowe w trzech odsłonach, które w obecnym sezonie podawane jest też na ciepło w wersji Christmas cookies, golden milk i klasyczne. Stanowi ono też bazę do mlecznych koktajli, a szczególnie wdzięcznie prezentują się migdałowe shoty. Komunikacja dorównuje doznaniom kulinarnym - na buteleczkach z mlekiem migdałowym znalazły się napisy "If almonds can become milk, you can become anything". W restauracji są wypiekane pretzle w kształcie, oczywiście, dziewiątki, a w Sports Barze podawane są kalafiorowe wingsy z dziewięcioma różnymi sosami.

Za koncept roślinnego menu odpowiada Tadeusz Müller, znany ambasador akcji Chefs for Change. Tadeusz przywiązuje dużą wagę do odżywczości dań i tego, by były zdrowe. Jako kreator karty roślinnej w Nine's zadbał o to, aby pożywnych dań roślinnych nie zabrakło w żadnej z kategorii dań - przystawek, dań głównych i deserów. Wydaje się, że prywatnie syn Magdy Gessler wybrał własną, zupełnie inną ścieżkę rozwoju zawodowego w branży gastronomicznej i spełnia się w roślinnej specjalizacji.

Dania roślinne w Nine's to bynajmniej nie przypadek. Jak przyznaje właściciel restauracji i prezes zarządu Jacek Trybuchowski, od początku miały stanowić integralną część karty. Docelowo ma to być 40% menu. Ta decyzja jest zgodna z obserwowanymi trendami: z raportu "Kuchnia roślinna w Polsce", przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl wynika, że po dania w 100% roślinne przynajmniej od czasu do czasu sięga ponad połowa Polek i Polaków. Według wspomnianego badania 32% badanych jada roślinnie między innymi w restauracjach. Do roślinnego jedzenia najczęściej przekonują względy zdrowotne oraz smak (odpowiednio 73% i 56% badanych).

- Niezwykle cieszy, że w lokalu, którego współwłaścicielem jest Robert Lewandowski - jeden z najlepszych piłkarzy (...) - dania roślinne zajmują tak ważne miejsce w karcie. Mamy nadzieję, że za przykładem NINE's pójdzie jak najwięcej restauracji w 2022 roku, oferując wszystkim gościom pyszne i zbilansowane dania - komentuje Anna Kozłowska, koordynatorka kampanii Jasna Strona Mocy.