Cztery strategie sukcesu restauracji

Cztery strategie sukcesu restauracji

Obecnie branża gastronomiczna mierzy się z niedoborem pracowników oraz problemem ich utrzymania. Kwestia ta była problematyczna jeszcze przed pandemią, lecz obecnie staje się prawdziwym kłopotem, ponieważ wielu nie chcę wracać do pracy w gastronomii. Aby wybrnąć z tej sytuacji potrzebne są alternatywne strategie, kreatywne myślenie, cierpliwość, czas i dużo energii.

Mniejsza liczba pracowników oznacza wydłużenie czasu oczekiwania na zamówienia, co nie podoba się gościom. Mniejsza ilość stolików czy ograniczone godziny otwarcia lokalu to jedynie czasowe rozwiązania, ponieważ nie może ucierpieć gościnność restauracji. Odbiłoby się to na zainteresowaniu klienteli i skutkowało zmniejszeniem obrotów. Co zatem robić?

1. Pierwszym krokiem jest utrzymanie pracowników i zwiększenie ich kwalifikacji. Zespół jest najważniejszy, im bardziej zwiększy się wysiłki związane z jego rozwojem, tym większe będą efekty w obsłudze i zadowoleniu gości. Jest to też zdecydowanie prostsze i tańsze niż poszukiwaniu nowych pracowników.

2. Niezwykle ważnym elementem jest system nagradzania. Należy dbać o zespół, który jest potencjałem restauracji. Można pomyśleć o urodzinach czy rocznicach, spotkaniach integracyjnych, premiach za bardzo wysokie obroty. Może wydawać się to kosztowne, jednakże system ten zatrzyma pracowników na dłużej.

3. Szukając nowych pracowników można wybrać alternatywne ścieżki poszukiwań. Można rozważyć wewnętrzną zachętę, nagradzającą pracowników, jeśli ci zarekomendują odpowiednich kandydatów.

4. Żyjemy w czasach, w których rządzi technologia - można skorzystać z jej zalet przy obsłudze gości i przygotowywaniu potraw. Efektywność pracy zwiększy się, gdy goście będą mieli możliwość zamawiania dań za pośrednictwem aplikacji. Istnieją obecnie urządzenia kuchenne, które mogą pomóc pracownikom na kuchni. Przykładem może być iVario RATIONAL, dzięki któremu można zastąpić garnki, patelnię, frytownicę, szybkowar, patelnię grillową i bemar jednym urządzeniem. Jest to stworzenie w kuchni dodatkowego miejsca i uatrakcyjnienie przestrzeni, a także usprawnienie całego procesu pracy.

Przeciwdziałanie niedoborom wykwalifikowanych pracowników nie jest łatwym zadaniem, jednakże możliwym do wykonania.

Więcej informacji można znaleźć na stronie rational-online.com lub można umówić się na niezobowiązującą konsultację pod adresem info-poland@rational-online.com