Co zyskają producenci BIO?

Co zyskają producenci BIO?

Obecnie wielu z nas chce wiedzieć jaka jest jakość warzyw, owoców i innych produktów, które trafiają na sklepowe półki. Tym samym rośnie liczba polskich producentów, którzy mogą pochwalić się certyfikatem BIO. Na początku 2022 roku zmieniają się unijne przepisy, więc łatwiej będzie uzyskać dane o producentach.

Wzrosło zainteresowanie produktami ekologicznymi, do których należy segment BIO. Tendencja utrzymuje się już od kilku lat. Z wiadomych przyczyn ostatni rok, był trudny dla wielu branż. Wielu Polaków zwróciło się w tym czasie w stronę natury, a zdrowie stało się najistotniejszą kwestią z listy priorytetów.

Wyznaczniki certyfikowanych produktów BIO.

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest informacja, że produkty BIO wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i nie zawierają zanieczyszczeń m.in. pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie.

Jakie będą nowe przepisy w 2022 roku?

Unia Europejska zakłada plan produkcji aż 25 proc. całej żywności w 2030 roku w gospodarstwach ekologicznych, czyli w takich, które mają określone certyfikaty. Dzisiaj w Unii to już 7,4 proc. wszystkich gospodarstw. To pokazuje, że Polska ma jeszcze wiele do nadrobienia, bo zaledwie ok. 0,5 proc. terenów rolnych należy do eko-producentów. Ta liczba jednak stale się zwiększa. Od przyszłego roku zmienia się unijne prawo i wówczas pojawi się jeden, jednolity wykaz wszystkich producentów zamiast osobnych baz każdej certyfikującej jednostki, jak to ma miejsce dotychczas.