Co podrożało najbardziej? Wyższe ceny warzyw

Co podrożało najbardziej? Wyższe ceny warzyw

Inflacja nadal wzrasta. Żywność  podrożała do tego stopnia, że w ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe. Drożeje wszystko, tak więc święta będą kosztować dużo więcej.

Widać już pierwsze symptomy nadchodzącego świątecznego handlu. Rośnie zainteresowanie handlowców zakupami, ale na razie kupowane są produkty, które mogą być dłużej przechowywane, jak np. kapusta kiszona, cytrusy, warzywa korzeniowe m.in. buraki.

Oferta kapusty czerwonej, białej i buraków jest niewielka. Te produkty trzymane są w chłodniach, bo ich właściciele liczą na dalszą zwyżkę cen. Buraki ćwikłowe i czerwona kapusta są produktami, które podrożały najbardziej. Przed rokiem, w grudniu, kapusta czerwona kosztowała średnio 0,75 zł/kg, obecnie trzeba za nią zapłacić 1,9 zł/kg (o 153 proc.); zaś cena buraków ćwikłowych wzrosła z 0,70 zł/kg do 1,5 zł/kg.

Jak się okazuje, inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych; o tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo. Stąd cały koszyk cenowy owoców krajowych obniżył się o ponad 17 proc. W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw - o ponad 25 proc. Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw - najbardziej podrożała cukinia (136 proc.) ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.)

Nie ma problemów z zaopatrzeniem, ale trzeba się liczyć z wyższymi cenami na warzywa kapustne. Ponadto obserwowany jest dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate).